Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Produsele alimentare costă cu 10% mai mult, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018

Preţurile la produsele alimentare au explodat, în ultima perioadă. Cel mai mult s-au scumpit lactatele şi legumele. Cei mai afectaţi sunt, in special, pensionarii care se intorc de la piata cu sacosele mai mult goale. Vanzătorii se plâng şi ei de lipsa cumpărătorilor, dar spun că au majorat preţurile pentru că aşa sunt tendinţele pe piaţă.

Nina Radu are 78 de ani şi a venit la piaţa să-şi cumpere câte ceva de mâncare. Nu a reusit sa cumpere mare lucru, cu banii adusi de acasa..

„Preţurile sunt mari pentru noi, pensionarii. Iată aşa mă descurc ca vai de mine, numai eu ştiu cum mă descurc.”, a declarat Nina Radu
 
Preţurile produselor lactate, de exemplu, au crescut simţitor în ultima lună. Vanzătorii spun că sunt obligati sa scumpească produsele, pentru că  altfel ies în pierdere. Dar recunosc ca acum au mai puţini cumpărători.

La legume e aceaşi situaţie. Intrebaţi de ce au crescut preţurile, unii vanzători spun, suparati, că de vină sunt guvernanţii şi situaţia complicată din ţară.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, preţurile la produsele alimentare sunt cu zece la sută mai mari, în comparaţie cu octombrie anul trecut. Expertul în economie, Veceslav Ioniţă, crede că preţurile vor continua să crească. Populaţia cu venituri mici şi pensionari sunt cei mai afectati. 
 
„La ei produse alimentare constituie 50, 60 la sută din buget. Practic toţi banii lor merg pentru produse alimentare, de aceea pentru ei nu este corect să se aplice inflaţia.”, a declarat VECESLAV IONIŢĂ, expert economic
 
Chiar dacă, în urma indexării pensiilor, oamenii primesc ceva mai multi bani, ei pot cumpara mai puţine produse decât anul trecut. Si asta penrtru ca majorarile de indemnizatii nu acopera, nici pe departe, scumpirile din piata, explică expertul.
 
„În Republica Moldova creşterea economică generează creştera importurilor,  aceasta generează deprecierea valutei,la rândul său generează creşterea preţurilor şi generează însărăciea populaţiei.”, a afirmat VECESLAV IONIŢĂ.
 
Expertul spune că, în această situaţie, guvernantii ar trebui să indexeze pensiile de două ori pe an.
 
 
Similare
RECOMANDĂRI