Programul grădiniţelor din R. Moldova nu va mai fi de 12 ore pe zi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Programul grădiniţelor din R. Moldova nu va mai fi de 12 ore pe zi

Toate grădiniţele din Republica Moldova vor activa conform unui program de 10 ore şi nu de 12, aşa cum este în prezent în cazul majorităţii instituţiilor de învăţământ timpuriu din Chişinău. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării face referire şi la un sondaj efectuat de Direcţia municipală educaţie, tineret şi sport, în perioada februarie-mai 2018, prin înscrierea în registrul de sosire şi plecare a copiilor la şi de la grădiniţă. Acesta arată că doar 13% din copii vin dimineaţa la grădiniţă în intervalul orelor 07:00 şi 07:30 şi doar 11% din copii pleacă de la grădiniţă în intervalul orelor 18:30 şi 19:00. Marea majoritate – 61% din copii – vin la grădiniţă în intervalul de ore 08:00 şi 8:30 şi 65% pleacă în intervalul orelor 17:00 şi 18:00.

Într-un răspuns la o solicitare IPN, Ministerul menţionează că studiile în domeniul şi experienţa internaţională indică un program optim de aflare a copiilor mici în mediul instituţional nu mai mare de 10 ore pe zi. Aceasta se face din perspectiva potenţialului psiho-fiziologic limitat al copilului, dar şi pentru a consolida relaţiile dintre copil şi părinţi sau familia extinsă şi pentru a-i responsabiliza mai mult pe părinţi cu privire la creşterea şi dezvoltarea copilului.

Potrivit autorităţilor, un simplu calcul arată că un copil se află 12 ore la grădiniţă: 8-10 ore doarme, în total – 20-22 de ore. Şi doar patru ore, în cel mai fericit caz, copilul este cu părinţii. Însă şi acest timp trebuie împărţit pentru drum spre sau de la grădiniţă, dimineaţa şi seara, cina în familie, proceduri igienice, lectura etc. În aceste condiţii, rămâne foarte puţin timp pentru o comunicare şi interacţiune viabilă între copil şi părinţi. Potrivit MECC, pentru Republica Moldova mai există un motiv în plus şi anume asigurarea unei echităţi sociale pentru toţi copiii, indiferent de mediul lor de reşedinţă şi starea economico-financiară a administraţiilor publice locale de nivelul întâi.

Statul trebuie să acorde un pachet echitabil de servicii educaţionale tuturor copiilor. În anul 2017 în Republica Moldova funcţionau 1458 de instituţii de învăţământ general care ofereau servicii de educaţie timpurie, dintre care 1385 – creşe, grădiniţe-creşe, grădiniţe, centre comunitare şi 92 complexe care prestează servicii educaţionale timpurii, dintre care şase instituţii sunt cu program de 24 de ore (instituţii speciale). 173 au program de 12 ore, 1253 – 9-10,5 ore; 23 – cu şase ore şi trei cu – patru ore.

Din cele 173 de instituţii de educaţie timpurie cu program de 12 ore, doar în Chişinău funcţionează 155, cu un contingent de aproximativ 38 de mii de copii. Practic, majoritatea copiilor – peste 110 mii de copii (74,1% din totalul per ţară) – cu preponderenţă din comunităţile rurale, sunt dezavantajaţi în accesul la servicii educaţionale şi de îngrijire. Astfel, Ministerul precizează că nu este vorba despre reducerea programului tuturor grădiniţelor, ci despre restabilirea echităţii socio-educaţionale pentru toţi copiii din Republica Moldova de a accesa acelaşi pachet standard de servicii.

Pentru copiii care nu pot fi aduşi sau luaţi în intervalul de activitate de zece ore al instituţiei preşcolare Ministerul recomandă autorităţilor publice locale de nivelul întâi, în calitatea lor de fondatori şi gestionari ai instituţiilor de educaţie timpurie publice, să formeze grupe de serviciu, cu salarizare suplimentară a educatorului de serviciu din fondul de salarizare disponibil. La Chişinău, spre exemplu, acest fond există, deoarece sunt multe posturi vacante, dar sursele financiare care-l constituie sunt utilizate în alte scopuri. 

Ministerul mai menţionează că trecerea la program de activitate de 10 ore pe zi nu va afecta salarizarea personalului, deoarece se va modifica şi norma didactică, de 30 de ore pe săptămână şi vor fi stabilite două posturi de educator la o grupă de copii în toate grădiniţele din ţară, aşa cum în prezent sunt posturi de educator doar la program de 12 ore al grădiniţei. Potrivit MECC, la fel nu va fi prejudiciat nici personalul tehnic – acesta are stabilită ziua de muncă de opt ore, cinci zile pe săptămână prin Codul Muncii, transmite IPN.
Similare
RECOMANDĂRI