Promo-LEX: Aplicarea arestului abuziv de instanţele de judecată pune în pericol vieţile omeneşti
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Promo-LEX: Aplicarea arestului abuziv de instanţele de judecată pune în pericol vieţile omeneşti

Dispunerea arestării abuzive de către instanţele de judecată pune în pericol vieţile omeneşti, spun experţii Promo-LEX, care au organizat o conferinţă de presă în legătură cu dosarul reclamantului Serghei Cosovan, care dezvăluie mai multe probleme grave existente de foarte mult timp, atât în sistemul judiciar, cât şi în sistemul penitenciar.

Astfel, Promo-LEX denunţă utilizarea excesivă şi nejustificată a arestului preventiv, dar şi problema asigurării asistenţei medicale în penitenciare, continuă a fi probleme extrem grave în Republica Moldova

„La 29 martie 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a comunicat de urgenţă plângerea lui Serghei Cosovan, depusă de Asociaţia Promo-LEX la 20 martie 2018. În acelaşi timp, Curtea a dispus examinarea în mod prioritar a cauzei acestuia. Curtea a propus Guvernului Republicii Moldova să prezinte observaţiile sale faţă de plângerea înaintată. Înalta Curte a formulat întrebări cu privire la modul în care s-a dispus arestarea preventivă a persoanei şi dacă persoanei i-a fost acordată asistenţa medicală potrivită”, explică experţii.

Potrivit asociaţiei, reclamantul, deţinut în arest preventiv, riscă să moară în penitenciar. „În pofida unor maladii grave confirmate, autorităţile nu dau dovadă de diligenţă sporită în a-i slava viaţa. Persoana suferă de ciroză hepatică în faza terminală, care este faza mortală a maladiei. În ciuda faptului că aceste maladii serioase sunt confirmate documentar, din 28 septembrie 2017, arestul preventiv este în continuu prelungit de către instanţă”, se arată într-un comunicat.

Statisticile demonstrează că în Republica Moldova se foloseşte excesiv măsura arestării preventive, deşi legislaţia prevede şi măsuri alternative, nu mai puţin eficiente. Se menţine în continuare rata înaltă de aplicare a arestului preventiv în 2017. Circa 90% din demersurile privind aplicarea arestului preventiv a procurorilor sunt acceptate de instanţe. Aproape aceeaşi rată de acceptare este înregistrată şi în privinţa demersurilor de prelungire a măsurii de arest preventiv.

„Pe lângă arestul aplicat continuu, acest caz a evidenţiat o problemă mai veche – calitatea asistenţei medicale din penitenciare şi lipsa unui cadrul legal, care ar asigura asistenţa medicală corespunzătoare persoanelor ajunse în detenţie”, au mai declarat experţii.

Potrivit informaţiei furnizate de Departamentul Instituţii Penitenciare, sistemul penitenciar suferă de insuficienţă de cadre medicale, reieşind din numărul de persoane deţinute în penitenciarele din Republica Moldova în 2017 (aproximativ 8000) raportat la numărul actual de lucrători medicali – 205 în cele 17 penitenciare.

Similare
RECOMANDĂRI