Proteste de stradă în Polonia, după moartea unei femei împiedicate să facă avort legal
Sursa foto:Profimedia Images Vizualizari:

Proteste de stradă în Polonia, după moartea unei femei împiedicate să facă avort legal

Moartea unei femei însărcinate în Polonia a reaprins dezbaterea asupra interzicerii avortului într-una din ţările cele mai devotate catolicismului din Europa, scrie Reuters. Activiştii spun că femeia ar fi fost în viaţă dacă avorturile nu ar fi interzise aproape în totalitate în Polonia.

Izabela, o femeie de 30 de ani, aflată în a 22-a săptămână de sarcină, despre care familia ei susţine că a murit de şoc septic deoarece doctorii au aşteptat ca inima copilului ei nenăscut să se oprească, este prima victimă a legii care interzice avortul în Polonia, acuză activiştii.

Guvernul spune că nu legea este de vină pentru moartea ei, ci o eroare medicală.

Izabela a ajuns la spital în septembrie, după ce i s-a rupt apa, potrivit familiei. Ecografiile au arătat că fătul avea numeroase malformaţii, informează digi24.

„Copilul are 485 de grame. Deocamdată, din cauza legii avortului, trebuie să aştept. Nu pot face nimic. (Medicii - n.r.) o să aştepte până moare sau se întâmplă ceva, iar dacă nu, pot să fac septicemie”, i-a scris Izabela mamei sale într-un mesaj, potrivit postului TVN24.

Când ecografia a arătat că fătul este mort, medicii de la spitalul din Pszczyna, în sudul Poloniei, au decis să facă cezariană. Avocata familiei, Jolanta Budzowska, afirmă că inima Izabelei s-a oprit în drum spre sala de operaţie şi a murit, în ciuda eforturilor medicilor de a o resuscita.

„Nu-mi vine să cred, nu poate fi adevărat. Cum i se poate întâmpla asta în spital? Până la urmă, a mers acolo pentru a primi ajutor”, a declarat Barbara, mama Izabelei, pentru TVN24.

Avocata a deschis o acţiune legală pentru tratamentul primit de Izabela, acuzându-i pe medici de malpraxis, dar spune în acelaşi timp că moartea ei este „o consecinţă a legii”.

Într-o declaraţie pe site, spitalul Pszczyna se arată solidar cu durerea celor afectaţi de moartea Izabelei, în special cu familia ei. 

„Trebuie subliniat că deciziile medicale au fost luate ţinând cont de prvederile legale şi standardele de conduită din Polonia”, se precizează în declaraţie.

Spitalul a anunţat vineri că doi medici care erau de gardă când a murit Izabela au fost suspendaţi. Colegiul Medicilor din Polonia nu a emis nicio declaraţie deocamdată.

Când cazul a ajuns în atenţia opiniei publice, în urma unui tweet al avocatei Jalonta Budzowska, haştagul #anijednejwiecej („nu încă una”) s-a răspândit pe reţelele sociale şi a fost preluat de protestatarii care cer schimbarea legii.

Parridul de guvernământ, Lege şi Dreptate (PiS), respinge acuzaţiile că decizia Tribunalului Constituţional este de vină pentru moartea Izabelei, pe care o atribuie unei erori medicale.

„Când este vorba de viaţa şi sănătatea mamei, dacă este în pericol, atunci este posibilă întreruperea sarcinii, iar legea nu schimbă nimic”, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki.

Parlamentarul PiS Bartlomiej Wroblewski, membru al Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez), a declarat pentru Reuters că acest caz nu trebuie „instrumentalizat şi folosit pentru a limita dreptul la viaţă, pentru a omorî toţi copiii bolnavi sau cu dizabilităţi”.

Însă activiştii spun că medicii se tem să întrerupă o sarcină din cauza legii, chiar dacă viaţa mamei este în pericol.

„Cazul Izabelei arată clar că decizia Tribunalului Constituţional are un efect de intimidare asupra medicilor”, afirmă Urszula Grycuk, de la Federaţia pentru Femei şi Planning Familial.

„Chiar şi o condiţie care nu ar trebui pusă sub semnul întrebării - viaţa şi sănătatea mamei - nu este recunoscută mereu de medici, pentru că le este frică.”

Preşedintele Poloniei a propus anul trecut schimbarea legii, în sensul de a permite întreruperea sarcii dacă fătul nu este viabil. partidul PiS, care deţine majoritatea în parlament, nu a dezbătut încă propunerea.

Zeci de mii de polonezi au ieşit pe străzi în luna ianuarie pentru a protesta împotriva deciziei Tribunalului Constituţional, care a declarat neconstituţională întreruperea de sarcină în cazul fetuşilor cu malformaţii, eliminând astfel cea mai răspândită posibilitate de a face avort legal.

Similare
RECOMANDĂRI