Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Puful de plop a invadat străzile şi curţile din Chişinău. Persoanele alergice au cel mai mult de suferit

În această perioadă a primăverii parcurile, străzile şi curţile din Chişinău sunt pline de puf de plop. Deseori, inhalarea lui e greu de evitat şi creează disconfort. Iar pentru alergici puful de plop e chiar periculos. Cel mai des, alergia se manifestă prin simptome precum strănutul, lăcrimarea ochilor sau secreţia nazală. Specialiştii le recomandă oamenilor care au crize de astm sau tuse să se adreseze la medic.

MIHAELA URSU, reporter TVR Moldova: ”Odată cu inflorirea plopilor, puful acestora se răspândeşte în aer, fiind destul de iritant, mai ales pentru persoanele alergice. Medicii spun, că de fapt, polenul pufului de plop provoacă alergie”.

Iar dacă vorbim de alergie, simptomele ei sunt foarte diverse.

TATIANA GORELCO, alergolog, Centrul Mamei şi Copilului: ”O să simţiţi prurit ocular, prurit nazal, dacă o să strănutaţi, toate aceste simtome dezvoltându-se afară. În cazuri mai grave, polinoza se poate manifesta prin tuse, prin accese de sufocare, în cazuri mai rare, diferite afecţiuni ale pielii, omul se scarpină, face nişte erupţii pe piele, sau chiar şi printr-o afectare a tractului gastro-intestinal ce poate să se manifeste prin greţuri, vome sau scaun instabil”.

”Feciorul meu are alergie, suferă, primeşte medicamente. Cred că ar trebui să facă ceva fiindcă sunt mulţi oameni, este răspândită alergia la copii, la maturi, sunt diferite boli, alergia trece în astm bronsic şi se complică situaţia. Mai, iunie este perioada în care apare puful, şi nu doar, acum mulţi copaci înfloresc. Soţul meu este alergic, puful îl incomodează, dar nu cred că din cauza asta trebuie să fie tăiaţi copacii. Da, în principiu ne deranjează, soţia fiind alergică bineînţeles că o afectează prezenţa pufului de plopi. Ne străduim să păstrăm distanţa, să ne plimbăm în alte locuri unde nu este puful de plop, plus medicamentos. Ştiu foarte multe persoane care au alergie. Deocamdată noi nu ne-am ciocnit cu alergia”, spun oamenii.

Medicii au recomandări pentru cei care nu suportă puful de plop.

TATIANA GORELCO, alergolog, Centrul Mamei şi Copilului: ”Pe acest puf de plop se asează polenul altor plante, fiindcă acum în perioada aceasta nu doar plopii înfloresc. Nu vă plimbaţi în locurile unde înfloresc acele vegetaţii. Venind de afară să vă schimbaţi haina, să faceţi un duş, fiindcă o să transportaţi în locuinţă aceste polenuri şi ele o să vă irite mai departe. Iar dacă situaţia nu poate a fi ţinută la control doar prin aceste  măsuri de eliminare, obligatoriu consultaţi un medic care o să vă indice o terapie corectă”.

Potrivit Întreprindeii municipale "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi", în Chişinău sunt în jur de şapte mii de plopi, copaci care nu se mai plantează. Defrişarea plopilor este posibilă doar în curţile blocurilor şi doar după semnarea unei cereri din partea tuturor locatarilor.
Similare
RECOMANDĂRI