Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport: Tratamente inumane, condiţii degradante şi acţiuni neîntemeiate de tortură în penitenciarele din R. Moldova

Tratamentele inumane, condiţiile degradante şi acţiunile de tortură sunt la ordinea zilei în penitenciarele din Republica Moldova. Este concluzia raportului pentru 2018 realizat de Consiliul pentru Prevenirea Torturii. Mai mult, anul trecut nu a fost înregistrat nici un progres la acest capitol, ba chiar în unele cazuri situaţia s-a agravat. Autorităţile strâng din umeri şi spun că ... monitorizează situaţia.

În decursul anului 2018, Consiliul pentru Prevenirea Torturii a făcut 31 de vizite şi a elaborat 25 de rapoarte care conţin 650 de constatări şi peste 500 de recomandări. Cele mai grave probleme sunt aplicarea neîntemeiată a forţei fizice asupra deţinuţilor, condiţiile inumane de trai în penitenciare, aflarea în detenţie preventivă pe un termen mai mare decât cel stabilit, şi lista de abateri continuă.  
 
„Problema personalului în toate instituţiile de detenţie este alarmantă. La 600 de detinuţi pe noapte pot să rămână vreo 3-4 supraveghetori.  De exemplu, la nivel de registre simple câteodată nu sunt documentate leziunile corporale. Când vb de exemplu de psihiatrie, persoanele sunt închise şi stau 24 din 24, doar o oră de plimbare şi condiţii mai proaste decât în penitenciar”, spune Oxana Gumennaia, membră a Consiliului pentru Prevenirea Torturii, 
 
Este într-o continuă creştere şi numărul de sesizări la Procuratură privind tratamentul inuman şi degradant. În 2018 au fost 635 de sesizări, mai multe cu o sută comparativ cu anul 2015. 

Un mare regres pentru Republica Moldova a fost reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci.
 
„Ne-am mobilizat în cel moment şi am fost să vizităm 4 instituţii pentru că după 24 de ore când nu se ştia unde sunt acele persoane să vedem dacă sunt deţinute. Noi şi împreună cu avocatul poporului am condamnat reprezentanţii statului pentru lipsa de transparenţă şi dacă au fost respectate garanaţiile pentru acele persoane”, spune Ceslav Panico, membru al Consiliului. 
 
„Vorbim despre o stagnare în ghilimele anume din urma la toate evenimentele care am fost martori. Suntem conştienţi de faptul că sunt destule cazuri care ne vorbesc că avem de muncă, de lucrat, monitorizat”, a declarat Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului.
 
„Sprijinirea activităţii instituţiilor naţionale este modalitatea cea mai potrivită pentru Consiliul Europei să se implice în rezolvarea acestor probleme. Dispunem de propriile instituţii de supraveghere care monitorizează atent situaţia privind tortura, tratamentelor inumane şi degradante din ţara voastră”, spune William Massolin,   şeful Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.
 
Raportul „Situaţia privind prevenirea torturii în Republica Moldvova” a fost publicat cu suportul financiar al Programului Consiliului Europei finanţat de Guvernul Norvegiei. Conform datelor oficiale, la 1 ianuarie 2019, aproximativ 11 mii de persoane erau deţinute în 61 de penitenciare din Republica Moldova
Similare
RECOMANDĂRI