Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Restaurarea Cetăţii Soroca continuă cu sprijinul UE şi al României

Uniunea Europeană şi autorităţile din judeţul Vaslui din România, au oferit un milion şi jumătate de euro pentru continuarea lucrărilor de restaurare a cetăţii Soroca. A doua etapă a lucrărilor va dura 2 ani şi va începe cu săpături arheologice în interiorul fortăreţei.

Restaurarea Cetăţii Soroca a început în anul 2013, în cadrul proiectului transfrontalier "Bijuterii Medievale". Atunci, cu 2 milioane de euro, oferite de Uniunea Europeană, s-a reuşit reabilitarea turnului  principal, repararea acoperişului şi consolidarea pereţilor. A doua etapă prevede lucrări de restaurare în valoare de peste 1,6 milioane de euro. Aproape 200 de mii de euro constituie contribuţia consiliului raional Soroca.  

VEACESLAV RUSNAC, preşedintele raionului Soroca: În parteneriat cu consiliul judeţean Vaslui vom implementa proiectul Ştefan cel mare- istorie comună, patrimoniu comun Soroca-Vaslui. La data de 31 martie curent a fost semnat deja contractual de grant.

Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, s-a implicat activ în prima etapă de reabilitare a fortăreţei şi aşteaptă cu nerăbdare reluarea lucrărilor.

NICOLAE BULAT, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca: Mi-aş dori foarte mult să restaurăm cele 3 beciuri, care sunt de epocă, de 400 de ani. Acestea care au fost conservate  trebuie prelucrate iar din nou. Dacă în găurile astea pătrate am pune bârne cu proptele, noi am avea acolo încă o terasă la nivelul.

Muzeograful spune că cetatea are nevoie şi de săli de expoziţie, unde vizatorii ar putea vedea obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice.
NICOLAE BULAT, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca: Ne dorim să fie nişte săli pentru expoziţie, galeria, care a fost în jurul turnului gigantic. Şi această galerie ne va da nişte camere unde ar fi trăit o garnizoană dacă ar fi fost activă,  dar pentru noi ar fi săli de expoziţie.

Uniunea Europeană a oferit cele 1,5 milioane de euro în cadrul proiectului "Ştefan cel Mare - istorie comună, patrimoniu comun, Soroca- Vaslui". A fost  implementat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul Judeţean Ştefan cel Mare din Vaslui.
Similare
RECOMANDĂRI