Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Restricţii mai dure împotriva pandemiei Covid-19

Autorităţile de la Chişinău au înăsprit restricţiile antiepidemice, dar nu au impus un lockdown ca şi în majoritatea ţărilor europene, deşi rata de infectare este foarte mare. Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a închis doar şcolile şi sălile de spectacole. Centrele comerciale rămând deschise, cu excepţia zilelor de la sfârsitul săptămânii. Rămând deschise şi localurile de alimentaţie publică. De pe 5 martie, persoanele care vor intra în Republica Moldova vor fi obligate să prezinte un test covid negativ. Restricţiile sunt valabile in perioada 1 – 15 martie.

De luni, 1 martie, instituţiile de învăţământ din Republica Moldova, cu excepţia grădiniţelor, vor activa doar în mediul on-line. Decizia Comisiei de Sănătate Publică e valabilă şi pentru universităţi, inclusiv cele private. Asociaţia Părinţii Solidari a trimis o petiţie prin care cere autorităţilor   anularea deciziei de a inchide scolile.

Prin decizia Comisiei de Sănătate Publică, se interzice activitatea teatrelor, a sălilor de concert şi circulaţia transportului public în zilele de sâmbătă şi duminică. În cursul săptămânii,  troleibuzele  şi autobuzele trebuie să circule la o capacitate limitată. Totodată, instituţiile publice, dar şi cele private, sunt îndemnate să treacă la un regim special ce include munca la distanţa. Doar personalul strict necesar ar trebui să vină la serviciu. Pieţele rămân deschise iar Piaţa Centrală din Chişinău arată azi ca un furnicar.

„Nu ar trebui de închis, la fiecare le trebuie produse şi fiecare vine la piaţa, dar în magazine e mai scump.


Toată viaţa există riscuri, dar în timpul războiului era foame şi tot oamenii umblau.
Sunt mulţi oameni, ia uitaţi ce se face, care cu mască, care fară mască, chiar şi în microbuze şoferii tot fără mască i-au”, au spun oamenii.

Aglomeratie este, în cursul săptămânii, şi in centrele comerciale. La fel si în majoritatea localurilor publice. Se organizează mese festive, sunt grupuri mari de persoane iar regulile sunt deseori inculcate.

DANIELA FOCŞA, reporter TVR MOLDOVA: „Ce ţine de centrele comerciale, situaţia râmâne aceaşi.  Mall-urile rămân închise în zilele de sâmbată şi duminică cu excepţia farmaciilor şi a magazinelor alimentare. Din luni până vineri lucrează însă în regim obişnuit”.

Comisia Naţională de Sănătate Publică a decis că, de pe 5 martie, persoanele care intră in Republica Moldova vor fi obligate să prezinte rezultatul testului negativ la covid 19, efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.

Sunt şi citeva excepţii pentru diplomati, soferide TIR si cei ai surselor regulate sau muncitori transfrontalieri. Cetăţenii Republicii Moldova care se întorc acasă din străinătate vor fi obligaţi să respecte regimul de 14 zile de carantină, indiferent de zona din care vin.
 
Similare
RECOMANDĂRI