Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

S-au scumpit apartamentele în Chişinău. În octombrie, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ a fost în jur de 900 de euro

S-au scumpit apartamentele în Chişinău. În octombrie, preţul mediu al unui metru pătrat de spaţiu locativ a fost în jur de 900 de euro, în creştere cu 4 la sută faţă de luna septembrie. Agenţii imobiliari atestă o cerere sporită pentru aparatamentele construite în anii 80, fapt ce a generat şi scumpirea lor cu aproaximativ 20 la sută, de la începutul anului. Experţii afirmă că migraţia din sate la Chişinău, dar şi ofertele de creditare tot mai atractive sunt printre factorii au înviorat piaţa.

Potrivit agenţiilor imobiliare, preţul unui metru pătrat de spaţiu locativ din apartamente a crescut în octombrie cu până la 25 de euro faţă de luna precedentă şi oscilează între 800 şi 1000 de euro.

NATALIA CHICU  reporter TVR MOLDOVA. „În acest an cel mai mult a crescut preţul apartamentelor vechi – este vorba de o majorare de până la 20 la sută. Astfel, un metru pătrat într-un bloc vechi ajunge să coste şi 1000 de euro. În acelaşi timp, un metru pătrat într-un bloc nou costă în jur de 800 - 900 de euro."
    
PREŢUL APARTAMENTELOR ÎN CHIŞINĂU

  BLOC VECHI                  BLOC NOU
  1000 euro m2               800-900 euro m2

Potrivit agenţiilor imobiliare, scumprile sunt cauzate de mai mulţi factori.

ION URSACHE, specialist imobiliar: "Începând cu scumpirea materialelor de construcţie, moratoriu pentru construcţii noi, cererea ridicată pe piaţă. În primăvara anului trecut dacă puteam să ne orientăm să procurăm un apartament în bloc nou varianta alba cu 650-700 euro m2, astăzi asta este imposibil, preţurile s-au majorat la 800, 850, sau 900 euro. Din lipsa ofertelor în blocuri noi, piaţa se orientează şi pe blocurile vechi care tot au crescut în preţ ."

Cele mai solicitate apartamente din Chişinău sunt cele din sectorul Centru datorită infrastructurii dezvoltate şi accesibilităţii mijloacelor de transport.

ION URSACHE,  specialist imobiliar: „Un apartament în bloc nou cu o odaie de 45 m2 la moment ar costa 38-42 mii eu. În bloc vechi un apartament cu 2 camere  de serie poate să atingă şi 1000 de euro m2. Asta ar presupune 51, 55 mii euro.   "

Experţii economici spun că preţurile au crescut pe fondul noilor oferte de creditare apărute pe piaţa imobiliară şi migraţiei populaţiei de la sat la oraş.

VIOREL GÎRBU expert economic: „Acest agiotaj poate fi confirmat prin creşterea pronunţată a volumelor creditelor acordate de către băncile comerciale pentru achiziţii de apartamente, investiţii imobiliare. Acest lucru a dus la creşterea rapidă a cererilor , iar oferta nu este foarte mare, acest lucru duce la creşterea preţurilor. Când se simte un agiotaj nici cumpărătorul nici vânzătorul nu cunoaşte preţul real şi atunci fiecare parte se asigură, vânzătorul vinde mai scump, cumpărătorii se conformează acestor tendinţe."
 
Potrivit experţilor, oferta este determinată de cererea şi puterea de cumpărare a populaţiei.

VIOREL GÎRBU expert economic: "Din moment ce cumpără cetăţenii moldoveni înseamnă că au capacitate, altfel tranzacţiile nu s-ar fi încheiat. Veniturile nu sunt toate din salarii, ar putea să fie economie tenebră, ar putea să fie remitenţe sau economii făcute din perioada anterioară. Atâta timp cât tranzacţiile au loc acestea corespund capacităţii de cumpărare a cetăţenilor."

În prezent, 80 la sută din piaţa imobiliară din Republica Moldova este concentrată în Chişinău, iar volumul tranzacţiilor a înregistrat o creştere cu 7 la sută.
 
Similare
RECOMANDĂRI