Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sănătatea ochilor, neglijată iarna

Specialiştii spun că în perioada de iarnă, trebuie să avem grijă nu doar de ten, dar şi de ochi, fapt neglijat de cele mai multe ori. Aerul rece, soarele puternic şi vântul tăios afectează atât pielea, cât şi ochii. Astfel, pot apărea mâncărimi, uscăciuni, iritaţii şi chiar alergii grave. Pentru a preveni aceste probleme, experţii recomandă să ne adresăm oftalmologului.

Specialiştii spun că, în sezonul rece, purtătorii de ochelari de vedere, se ciocnesc de o serie de probleme, cum ar fi aburirea lentilelor. Iar acest lucru se întâmplă tot mai des acum, când purtarea măştilor de protecţie e obligatorie. Pentru a nu da greş, specialiştii oferă soluţii.

GALINA SOMNIC, specialist în optică: Pentru a evita aburirea este procuarea aburirii este cumpărarea de soluţii, geluri sau spray-uri speciale din opticile specializate. În cadrul otpicii noastre, acest set iată conţine un gel care are 10 g. Aplicăm aşa câte o picătură. Pe ambele părţi a lentilei. Apoi îl extindem cu şerveţelul pe toată suprafaţa. Foarte simplu, fiecare purtător de ochelari poate face acasă.

Un asemenea set costă în medie 180 de lei. Totuşi, există şi alte opţiuni pentru purtătorii de ochelari, care vor să uite cu totul de această problemă.

GALINA SOMNIC, specialist în optică: Este posibilitatea de a comanda lentile aeriene deja cu o suprafaţă anti-aburire. Este o tehnologie inovatoare care va asigura un confort sporit zi de zi. Acesta conţine o lavetă textilă inteligentă cu ajutorul căreia veţi putea să activaţi această anti-aburire.

Roşeaţa, uscăciunile şi mâncărimile la nivelul ochilor sunt probleme des întâlnite în perioada de iarnă, spun medicii oftalmologici. Disconfortul apare din cauza aerului uscat din spaţiile închise, dar şi afară, dacă este vânt sau ger.

OXANA MEREŞEVSCHI, medic oftalmolog: Dacă nu aveţi posibilitatea să vă adresaţi la medic şi să aflaţi cauza, pentru că pot fi multe motive care au provoacă uscăciune oculară, atunci ca prim ajutor sunt picăturile lubrifiante. Acestea pot fi cumpărate în farmacii sau centrele de optică. Picăturile conţin acid hialuronic care ajută în asemenea situaţii şi reduc senzaţia de uscăciune şi disconfort.
Alte sfaturi pentru combaterea afecţiunilor oculare sunt consumul de lichide, evitarea directă a surselor de încălzire, dar şi păstrarea unei igiene impecabile. La fel de importantă pentru ameliorarea senzaţiei de uscăciune a ochilor este odihna.
SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: Dacă lucrezi la calculator cel puţin 8 ore pe zi sau foloseşti dispozitive digitale la birou, trebuie să îţi odihneşti ochii regulat. Ia pauze de câteva minute la 2–3 ore de utilizare a calculatorului, pentru a le oferi ochilor timp suficient pentru a se relaxa.

Oftalmologii mai spun că una dintre cauzele principale ale sindromului de ochi uscat este lipsa în organism de Omega 3 – un acid gras esenţial ce ajută la buna funcţionare a retinei. Astfel, e recomandat consumul unor alimente precum nucile, somonul, tonul, macroul, seminţele de in, chia, dovleacul şi algele.
Similare
RECOMANDĂRI