Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Satul de la oraş. În Chişinău există aproape 1300 de grădini amenajate ilegal

Chişinăul e un sat mai mare cu troleibuze. Aşa îl definea recent unul dintre viceprimari şi aspectul rural se simte în multe locuri din capitala Republicii Moldova. Mulţi dintre cei care stau la bloc au găsit soluţii de a se relaxa în aer liber şi au amenajat ilegal tot felul de grădini unde cultivă floricele şi chiar legume. În Chişinău, avem aproape 1300 de grădini improvizate, care dau o imagine sinistră oraşului. Autorităţile s-au apucat de demolări şi îi ameninţă pe grădinarii de ocazie că vor fi daţi în judecată.

Strada Ion Creangă are cele mai multe grădini ilegale pe metru pătrat din tot Chişinăul. Fiecare bloc are cel puţin o grădină improvizată unde locatarii pun flori, dar şi usturoi, ceapă şi chiar viţă de vie. Iar improvizaţiile nu se opresc aici.

Amenajarea unei grădini presupune şi investiţii dar unii locatari au ştiut să facă economii. Aşa că au furat un coş de gunoi de la un agent economic. Şi pentru că talentul basarabenilor în domeniul arhitecturii este mare, la fel ca nepăsarea autorităţilor, unii au construit nestingheriţi coteţe sau magazii pentru ca spaţiul de lângă bloc să semene cât mai mult cu ograda dintr-o casă ţărănească.

În cele din urmă, Primăria Chişinăului a decis să schimbe faţa oraşului şi a declarat război grădinilor şi construcţiilor neautorizate. În luptă sunt implicaţi zilnic câte şapte muncitori din fiecare sector. Ei vor curăţa spaţiul urban de aceste ciudăţenii arhitecturale. Norma este de cel puţin trei blocuri în fiecare săpămână.

Locul întâi în topul cu cele mai multe grădini ilegale pe sector este ocupat de Botanica cu 756 la număr, apoi urmează sectorul Buiucani, unde au fost construite peste 300 de grădini ilegale. Pe locul trei se clasează sectorul Râşcani cu 114 grădini, în centru avem 76 de grădini, iar cele mai puţine se găsesc în sectorul Ciocana 30 la număr.

NUMĂRUL DE GRĂDINI ILEGALE

1. Botanica - 756 grădini
2. Buiucani - 300 grădini
3. Râşcani - 114 grădini
4. Centru - 76 grădini
5. Ciocana - 30 grădini

 
Cel mai grav este în sectorul Botanica iar autorităţile recunosc că şapte muncitori nu pot face faţă volumului mare de lucru. Conform planificării, un simplu calcul matematic ne arată că am putea scăpa de cele 756 de grădini ilegale în cel puţin 250 de zile. Însă, primăria nu se bazează doar pe muncitori, ci şi pe educaţia civică a orăşenilor.

„Noi tragem nădejde că populaţia care vede că nu ne jucăm de-a spusul, ci lucrăm, că o să le scoată singuri." ”, a declarat BORIS PREPELIŢĂ, pretor sectorul Botanica.

În caz contrar, greădinarii şi constructorii de ocazie vor fi obligaţi de instanţa de judecată să restituie banii cheltuiţi pentru demolarea gardurilor, a coteţelor şi a altor construcţii ilegale.

„Aici sunt mai mult cheltuielile pentru muncitori, gaz, depozitare, ajunge de la 2-4 mii de lei, depinde de gard, dacă un gospodar are un gard care încape într-o remorcă, evident că o să-l coste mai mult”, a precizat Boris Prepeliţă.

Totodată, pretorul susţine că mulţi agenţi imboliari profită financiar de pe seama acestui trend ilegal. Mulţi dintre ei construiesc pe bani puţini ieşiri separate din apartamente, dar şi o mica grădină, iar apoi la vând cu preturi mari doar pentru aceste noi facilităţi ilegale. Boala e veche iar rănile de pe faţa oraşului nu s-au vindecat. Actuala conducere a Primăriei pare să nu mai tolereze haosul dar soluţiile sunt de fapt … întrebări retorice.

„Explicaţine vă rog cum am ajuns noi în situaţia aceasta. Cifrele pe care le spuneţi sună a noutăţi de pe front. Şi în această situaţie avem noi cel mai mult de suferit. De ce în acest oraş toţi fac ce vor, mii de şure, sute de garajuri, sute de maşini abondonate, garduri ilegale, terenuri ocupate abuziv”, a spus VICTOR CHIRONDA, viceprimar Chişinău.

Potrivit planului de luptă, autorităţile speră în următorii ani să nu mai rămână nici o şură sau gard ilegal în tot municipiul Chişinău.

 
Similare
RECOMANDĂRI