Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scandal la biserica din Filipeni: Episcopia Cahul vrea să îl alunge pe preotul paroh din localitate

Spirite încinse la biserica din Filipeni, raionul Leova. Episcopia Cahul vrea să îl alunge pe preotul paroh din localitate, invocând abaterea lui de la canoane. De cealaltă parte, părintele spune că nu a încălcat nicio lege bisericească. Unii săteni îi iau apărarea şi spun că nu îşi doresc alt preot în sat.

Agitaţie mare şi replici mai puţin creştineşti s-au împărţit astăzi la Filipeni, Leova. Mai mulţi enoriaşi, dar şi feţe bisericeşti, s-au adunat să decidă dacă parohul bisericii, preotul Ioan Goreanu, rămâne sau nu să slujească acolo. Asta după ce Episcopia Cahul a decis să îl alunge.

Preotului i se impută şi faptul că deţine, concomitent, funcţia de primar în satul Puhoi, raionul Ialoveni.

VITALIE ZELINSCHI, Episcopia Cahul: „Nu este criminal. Toată problema este că a fost o încercare simplă de a-şi rezolva problemele sale personale.”

Contactat de TVR MOLDOVA, preotul Ion Goreanu a declarat că nu vede o problemă, atâta timp cât îşi onorează obligaţiile în ambele funcţii.

„Nu doar Republica Moldova, avem persoane şi din Rusia, şi din România, avem foarte multe persoane din tagma preoţilor care deţin funcţii publice şi nu este un lucru de condamnat.”

Preotul Ioan Goreanu ne-a mai spus că, de fapt, în spatele tuturor acuzaţiilor mpotriva sa stau temerile reprezentanţilor Episcopiei că parohia va trece la Mitropolia Basarabiei, avand în vedere că fratele său, arhimandridul Veniamin Goreanu, este Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud.

VITALIE ZELINSCHI, Episcopia Cahul: „El a avut un alt scop, un scenariu, să poată să ia parohia să o trimită în altă parte, ca să nu aibă un episcop neconvenabil, să-i fie rudă”.

ION GOREANU, preot paroh, Biserica Filipeni: „Niciodată nu v-am spus că vreau să plec la Mitropolia Basarabiei. V-am spus vreodată? din ce cauză mi se aduc aceste învinuiri?”

În apărarea preotului paroh de la Filipeni au sărit mai mulţi săteni.

Deocamdată, nu s-a stabilit dacă preotul Goreanu va rămâne, în continuare, paroh al bisericii din Filipeni sau se va conforma cerinţelor Episcopiei.
 
Similare
RECOMANDĂRI