Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şcoli moderne pentru etnicii români şi ucraineni

Uniunea Europeană a oferit 300 de mii de euro pentru a moderniza o şcoală românească din Ucraina şi o şcoală cu predarea în limba ucrainenă din România. Cu aceşti bani va fi procurat tot ce trebuie pentru ca elevii să beneficieze de condiţii moderne de studiu. Vor fi create şi ateliere în care se vor învăţa meşteşugurile reprezentative pentru cele două grupuri etnice.

Beneficiarii proiectului transfrontalier sunt elevii de la şcolile din satul Bălcăuţi, România şi Iordăneşti, Ucraina.

GHEORGHE LUTIC, primar, comuna Carapciu, Ucraina: ”Este unul dintre cele mai mari şi solid proiecte de pe teritoriul Bucovinei. Am ajuns la etapa că astăzi am primit prima tranşă, care a venit pe contul primăriei, în sumă de 63,256 de euro”.

VASILE ŞOIMAN, primar, satul Bălăcăuţi, România: ”Cred că este un pas înainte în a ne cunoaşte. Noi, cei din România, etnicii ucraineni şi etnicii români din Ucraina. Să evaluăm partea de predare din România, precum şi partea de predare din Ucraina”.

La şcoala Iordăneşti învăţa 150 de copiii ai etnicilor români din Ucraina. Instituţia de învăţământ a fost deschisă în 2017, iar din banii oferiţi acum de Uniunea Europeană se vor achiziţiona echipamente şi mobilier pentru sala de sport, sala de muzică şi cea destinată evenimentelor festive.

VASILE IONEŢ, director şcoală, sat Iordăneşti, Ucraina: ”Va fi cabinetul de muncă, de deservire, care va fi dotat cu diferită aparatură, cuptoare electrice, maşini de cusut. Acum trebuie să ne întoarcem la aceste îndeletniciri ca să nu se piardă tradiţiile noastre”.

Proiectul transfrontalier al Uniunii Europene prevede şi un schimb de experienţă dar şi parteneriate educaţionale. De asemenea, vor fi cumpărate 28 de table interactive, pentru fiecare clasă din cele două instituţii de învăţământ.  

OLTIŢA ŞAPCĂ, profesor, sat Iordăneşti, Ucraina: ”Avem necesităţi foarte mari pentru a face lecţiile mai interesante. Tot ce avem în clasă este ajutorul părinţilor şi avem şi de la stat, dar suntem foarte bucuroşi de ajutorul acordat”.

VICTORIA OPAIŢ, elevă, sat Iordăneşti, Ucraina: ”Mi-a fost tare dor de şcoală. Şcoala mea este cea mai frumoasă din lume”.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014 - 2020 şi va fi implementat până în luna martie 2022.
Similare
RECOMANDĂRI