Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scriitorul Nicolae Dabija a fost petrecut astăzi pe ultimul drum

E o zi tristă pentru cultura română. Am coborât drapelele în bernă şi e doliu naţional în Republica Moldova. Ne-am luat rămas-bun de la scriitorul Nicolae Dabija dar putem spune că suntem mândri că am fost contemporani cu el. Sute de oameni au fost astăzi la slujba religioasă să aducă un omagiu marelui om, Nicolae Dabija.

Slujba de pomenire a fost la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla, acolo unde scriitorul Nicolae Dabija venea deseori să se roage.

ION CIUNTU, parohul Bisericii "Sfânta Teodora de la Sihla": „Aici era slujbă de slujbă la icoana marelui Voevod Ştefan cel Mare şi Sfânt. Omul acesta pot să spun lucruri temeinice şi fără să roşesc prin faptul că l-am cunoscut circa o jumătate de secol. A fost cel care a stat şi a avut grijă mereu să conştientizăm, să creştem, generaţia care vine să fie mai sănătoasă, mai puternică, mai clară, mai înţeleaptă.”

Cortegiul funerar s-a îndreptat spre Cimitirul Central din Chişinău. S-a purtat mască şi s-au dezinfectat mâinile împotriva virusului care a curmat şi viaţa scriitorului. Nu a lipsit tricolorul, florile si nici versurile de rămas-bun.

ARCADIE SUCEAVEANU, preşedintele Uniunii Scriitorilor: „A făcut parte din generaţia rezistenâţei şi renaşterii româneşti aici în Basarabia. O generaţie care a făcut istorie. Păcat că oamenii politici de azi uită de acest lucru. Nicolae Dabija a schimbat faţa literaturii noastre prin detaşarea grilelor realismului socialist”.

„Este o pierdere foarte mare pentru cultură, pentru scriitori, pentru România. Mi-a fost un învăţător, am citit toate articolele lui din Literatura şi Arta”.

„Toată cultura românească e în doliu. Umblam la întâlnirile acestea de suflet cu adoratorii săi, cu cititorii. Chiar şi în judeţele României, Bucureşti, satul mare. Bineînţeles era un om deosebit”.

„Este un gol irecuperabil. Nu ştiu dacă în viitorul apropiat vom umplea acest gol. Era un om atât de luminos, un om atât de puternic”.

Nicolae Dabija a avut mulţi prieteni iar viaţa, cu bune şi rele, a întărit legăturile de suflet.

ION VICOL, scriitor: „Ne-am botezat împreună copii, împreună ne-am cununat, suntem prieteni de o viaţă. E o durere mare pentru mine pentru că am suferit împreună în viaţă. Nicolae Dabija mi-a fost un frate a fost înzestrat cu cele mai frumoase virtuţi creştine, blândeţe, dragostea, sfatul”.

„A fost un om care emana lumină, aveam drumul luminat ştiam în ce direcţie să mergem. Am venit cu toţii trei copilaşi şi soţul. Drum lin spre Dumnezeu”.

Premierul interimar a reamintit o parte dintre faptele pentru care Nicolae Dabija va rămâne veşnic in memoria neamului românesc. Scriitorul nu va mai fi printre noi dar rămâne opera sa.

AURELIU CIOCOI, prim-ministru interimar: „Faptul că astăzi pot scrie româneşte cu grafie latină i se datorează regretatului Nicolae Dabija. Dânsul mi-a fost dascăl în acest lucru. Sunt mândru că programul şcolar îl va învăţa multe decenii înainte opera şi creaţia lui Nicolae Dabija”.

„Am citit cărţile. Tema pentru acasă. Îmi pare rău că asemenea om important pentru cultura românească a plecat dintre noi. Am venit în calitate de cititoare de-a lui. Să îi aducem un ultim omagiu”.

Spre cer au fost eliberati porumbei iar militarii au tras focuri de armă.

Nicolae Dabija avea 72 de ani. A primit in Franţa prestigiosul "Prix de l' Autre Edition". Este autor a peste 80 de volume de poezie, proză şi eseuri. A fost membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.
 
Similare
RECOMANDĂRI