Se dădeau drept angajaţi ai băncilor şi sustrăgeau bani de pe card: Două persoane reţinute
Sursa foto:politia.md Vizualizari:

Se dădeau drept angajaţi ai băncilor şi sustrăgeau bani de pe card: Două persoane reţinute

Poliţiştii şi procurorii au destructurat un grup infracţional specializat în sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare a cetăţenilor.

Acţiunile de investigaţie şi urmărire penală au fost desfăşurate de ofiţerii Secţiei investigare infracţiuni şi urmărire penală din cadrul Direcţiei de Poliţie, în  comun cu angajaţii IP Buiucani, procurorii Procuraturii mun. Chişinău, cu sprijinul mascaţilor de la  BPDS ,,Fulger” a IGP şi a angajaţilor  unei bănci comerciale, care, au acordat  suport informaţional.
 
Schema infracţională a suspecţilor:  apelau  cetăţenii prin aplicaţia ”viber”, prezentându-se drept angajaţi ai băncii, iar sub pretextul să îi apere de o fraudă, câştigau în acest fel încrederea posesorului de card,  care,  îi dictau datele şi codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri. După sustragerea banilor de  pe cardurile bancare a cetăţenilor, suspecţii  le transferau pe conturile lor, sau prin intermediul portmoneelor crypto-valutare erau convertiţi în cryptomonede ”Bitcoin” şi ”Litecoin”, inclusiv mijloacele băneşti erau extrase de la diferite bancomate.
 
Suspecţii,  cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, pe parcursul anului 2020 până în prezent,  au săvârşit peste 40 extrageri de pe conturile bancare a mai multor persoane, prejudiciul cauzat părţilor vătămate se ridică la circa  un milion de lei.
 
La fel s-a stabilit că, coordonatorii acestor infracţiuni se află în detenţie în penitenciarele din Republica Moldova şi la moment se petrec măsuri în privinţa acestora.
 
De asemenea, au mai fost efectuate 5 percheziţii, unde au fost depistate şi ridicate telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, cât şi carduri bancare.
 
Urmare a acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţie, doi bărbaţi au fost plasaţi în arest pentru 30 de zile, unul fiind recent eliberat din Penitenciarul nr. 4 Cricova al ANP, tânăra se cercetează în stare de libertate şi alte două persoane care la moment se deţin în Penitenciarele ANP.
 
Conform legislaţiei penale în vigoare aceştia riscă de la 8 la 15 ani de închisoare.
 
 Procurorii şi poliţiştii continuă acţiunile de urmărire penală şi măsurile speciale de investigaţie pentru documentarea, stabilirea şi tragerea la răspundere a tuturor celor implicaţi în activitatea infracţională.
 
 Pentru a nu fi victima escrocilor, Poliţia  intervine repetat  cu un mesaj către cetăţeni:
 
–  Dacă aţi fost contactat de persoane străine şi se prezintă ca fiind angajaţi ai  băncii nu aveţi încredere, mai întâi verificaţi informaţia.
  
– Nu comunicaţi datele bancare persoanelor pe care nu le cunoaşteţi.
 
–  Dacă doriţi de a vinde careva bunuri prin intermediul relelor de socializare, nu acceptaţi să fie efectuate tranzacţiile prin intermediul cardului bancar.
 
Reţineţi că, pentru a recepţiona o sumă în contul dvs., este necesar să furnizaţi DOAR numărul cardului. Solicitarea altor date, precum Cod PIN, data expirării, codul CVV2/CVC2 – reprezintă motiv de alarmare şi renunţare la tranzaţie!
 
Nu furnizaţi datele dvs. personale aferente cardului bancar drept răspuns la solicitări prin mesaje electronice, sms-uri, prin telefon, sau prin intermediul paginilor web care nu sunt destinate efecturării plăţilor pentru bunuri sau servicii!
 
Pentru a vă proteja de fraude este nevoie să cunoaşteţi că Banca niciodată  NU solicită:
 
- Expedierea datelor cu caracter personal prin telefon, sms, email sau reţele de socializare.
 
- Furnizarea oricăror date aferente contului dvs. bancar prin metodele menţionate mai sus,
poze cu cardul bancar.
 
- Coduri PIN, parole şi alte date – prin intermediul canalelor dubioase.
 
În caz că vi s-a întâmplat asemenea caz,  apelaţi de urgenţă cel mai apropiat Inspectorat de Poliţie sau  serviciului unic 112.
Similare
RECOMANDĂRI