Serviciile prestate online de Casa Naţională de Asigurări Sociale devin accesibile şi pentru persoanele vârstnice
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Serviciile prestate online de Casa Naţională de Asigurări Sociale devin accesibile şi pentru persoanele vârstnice

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a instruit vârstnicii din Republica Moldova cum să utilizeze online, direct de pe telefonul mobil, serviciile publice prestate de instituţie. Instruirile au fost organizate în cadrul unei iniţiative pilot a Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) şi CNAS, ca parte a proiectului Abilităţile digitale conectează generaţii.

În total, pe parcursul anului 2021 au fost organizate instruiri în 15 localităţi din raioanele Şoldăneşti, Rezina, Basarabeasca, Leova, Orhei şi Străşeni, la care au participat  300 de femei şi bărbaţi în vârstă, relatează Radio Chişinău.

”Aproximativ 60% din numărul total de cereri pentru reexaminarea pensiilor recepţionate de CNAS au fost depuse online de către persoanele în vârstă. Programarea online, la fel, este foarte solicitată - în 2021, peste 4000 de persoane s-au programat şi au vizitat planificat ghişeele caselor teritoriale. Ne bucurăm că în cadrul acestui parteneriat pilot cu Fondul ONU pentru Populaţie, avem şansa unică să extindem acest număr, instruind vârstnicii să folosească serviciile noastre online”, a menţionat Elena Ţîbîrnă, directoare Casa Naţională de Asigurări Sociale.

Iniţiativa face parte din proiectul ”Abilităţile digitale conectează generaţii”, un amplu program iniţiat de UNFPA în timpul pandemiei de COVID-19 cu scopul de a alfabetiza digital persoanele vârstnice prin implicarea tinerilor şi cu scopul de a-i ajuta să depăşească izolarea socială.

”Fiecare din cei 300 de vârstnici au primit câte un telefon mobil performant, iar ulterior au participat la instruiri şi au fost alfabetizaţi digital de către tineri voluntari. Acum, prin aceste instruiri desfăşurate în parteneriat cu CNAS, am trecut la următorul nivel – am instruit persoanele în etate să acceseze online, direct de pe telefonul mobil, serviciile sociale pe care le prestează instituţia. Ne bucurăm că partenerii din cadrul CNAS au fost deschişi şi împreună am făcut posibilă interacţiunea directă dintre vârstnici şi angajaţii acestei instituţii publice – o premieră pentru Republica Moldova”, a spus Eduard Mihalaş, Analist de Programe Populaţie şi Dezvoltare, UNFPA.

Potrivit statisticilor, în Republica Moldova, doar 3 din 10 vârstnici cu vârsta cuprinsă între 60 şi 79 de ani au acces la tehnologiile digitale, în comparaţie cu 8 din 10 persoane din alte categorii mai tinere de populaţie. De asemenea, Indicele de Îmbătrânire Activă, lansat de UNFPA, atestă că învăţarea continuă pe tot parcursul vieţii este un domeniu slab dezvoltat şi încă puţin promovat în Republica Moldova - doar două din 10 persoane de peste 55 de ani desfăşoară activităţi în acest sens. 

Similare
RECOMANDĂRI