Serviciul unic de urgenţă 112 va deveni funcţional la finele lunii martie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Serviciul unic de urgenţă 112 va deveni funcţional la finele lunii martie

Ultimele evoluţii privind pregătirea pentru lansarea Serviciului unic pentru apelurile de urgenţă 112, acţiunile realizate şi măsurile care mai urmează a fi întreprinse au fost discutate astăzi în cadrul unei şedinţe, prezidată de prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit informaţiilor prezentate, au fost identificate sediile pentru dislocarea a două Centre de preluare a  apelurilor de urgenţă în municipiul Chişinău şi a fost achiziţionat sistemul informaţional unic pentru preluarea apelurilor.

Soluţia tehnologică procurată este una dintre cele mai avansate la nivel european, până acum fiind implementată doar în Suedia şi Danemarca. Aceasta oferă o serie de opţiuni esenţiale noi: localizare geografică, preluarea apelurilor video direct din platforma CordCom, preluarea mesajelor text, captarea şi introducerea în sistem a imaginii şi video de pe alte dispozitive. Astfel, persoanele cu deficienţe de auz şi vedere vor putea apela fără probleme serviciul 112.

Premierul Pavel Filip a subliniat că este importantă reacţia cât mai promptă în situaţiile  critice, când orice secundă contează pentru salvarea de vieţi omeneşti, iar noua tehnologie va reduce substanţial timpul de intervenţie în situaţiile de urgenţă.

Şeful Guvernului a solicitat să fie întreprinse toate măsurile necesare pentru implementarea cât mai eficientă a Serviciului unic pentru apelurile de urgenţă 112. Acesta  urmează să devină funcţional la finele lunii martie curent, integrând numerele 901, 902 şi 903.

112 este numărul unic pentru apelurile de urgenţă activ în toate statele membre ale Uniunii Europene. Funcţionează în regim non-stop şi poate fi apelat absolut gratuit de fiecare cetăţean de pe telefonul fix şi mobil.

Similare
RECOMANDĂRI