Silvia Radu: Reforma spitalicească nu înseamnă închiderea spitalelor
Sursa foto:MSMPS Vizualizari:

Silvia Radu: Reforma spitalicească nu înseamnă închiderea spitalelor

O eventuală reformă spitalicească nu înseamnă închiderea spitalelor. Asigurarea vine din partea ministrei Sănătăţii, Silvia Radu, care a oferit un interviu pentru Europa Liberă.

„Dacă vorbim despre reforma spitalicească, vreau să-i asigur pe toţi că nu se vor închide spitale, aşa cum s-a vehiculat foarte des...” a menţionat Radu în cadrul interviului.

Potrivit ministrei, reforma nu presupune închiderea spitalelor, ci presupune ca spitalele din Republica Moldova să presteze un serviciu calitativ şi acel serviciu de specializare necesar. 

„Trebuie să facem o analiză profundă, unde toţi actorii implicaţi în acest proces de reformare să participe la dezbateri – şi medicii, şi administraţia publică centrală, dar şi administraţia publică locală, care la fel ar trebui să se implice activ în procesul acestei reforme.

Ca să vă dau un exemplu despre ce se întâmplă în domeniul spitalicesc: avem spitale cu paturi de 1.200, iar necesităţile reale pe care le avem la acest spital sau acoperirea pe care o avem anual este de 320 de paturi, ceea ce presupune o cheltuială a bugetului public şi a banilor publici în vânt, adică avem bani care sunt utilizaţi neeficient şi atunci ar fi mai corect ca acest spital să aibă oficial 320 de paturi şi nu exclud că să fie construit un spital nou în loc să ţinem un spital enorm de mii de metri pătraţi care nu sunt utilizaţi, întreţinuţi cu apă, cu energie electrică şi multe alte lucruri care presupun întreţinerea acestei clădiri...”, explică Radu.

„Un medic obstetrician, să vorbim, de exemplu, despre naşteri, ca să-şi menţină calificarea trebuie să aibă 200 de naşteri pe an şi el are doar 40, el pune în pericol viaţa şi a copilului, şi a mamei. Şi el nu poate să primească mai mult din motivul că acest spital nu are populaţie care să fie deservită cu 200 de persoane, care să-i asigure acea calificare pe care el a primit-o iniţial. Şi atunci este mai logic că poate nu acest spital, dar un spital din zonă, alături să fie specializat în domeniul maternităţii, iar noi să concentrăm femeile gravide în acel spital, ca să le asigurăm un serviciu calitativ, iar medicului – calificarea necesară pentru ca să-şi exercite funcţia.”

Astfel, ministra nu exclude că unele spitale vor fi reprofilate, dar nu închise.

Similare
RECOMANDĂRI