SIS blochează încă un site care răspândea ştiri false
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SIS blochează încă un site care răspândea ştiri false

În conformitate cu Dispoziţia nr.1 din 01.04.2021 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a RM Serviciul solicită blocarea site-ului jurnalstiri, site identificat ca sursă cu conţinut on-line care promovează ştiri false cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire, se arată într-un comunicat al SIS.

La 03.04.2021, resursa menţionată a publicat o ştire falsă cu privire la „deciziile adoptate” de Parlamentul RM în contextul situaţiei epidemiologice cu titlul: „ULTIMA DECIZIE A PARLAMENTULUI: SE ANULEAZĂ TOATE RESTRICŢIILE IMPUSE MAI DEVREME”. „Articolul” publicat şi distribuit reprezintă o ştire falsă.

Menţionăm că, Parlamentul RM nu a adoptat o asemenea decizie. Mai mult ca atât, potrivit Dispoziţiei nr.1 din 01.04.2021 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale a RM, Comisia a dispus asigurarea executării prevederilor Hotărârilor nr. 41, nr 44, nr. 51, nr. 53 ale Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, în măsura în care nu contravin Dispoziţiei nr. 1 din 01.04.2021.

Totodată, instrucţiunile, măsurile, recomandările, ghidurile specifice de desfăşurare a activităţii în contextul epidemiologic, aprobate prin Hotărârile Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică nr. 11-13, nr. 14, nr. 16-16, nr. 21, nr. 23, nr. 26, Nr. 29, Nr. 31 cu modificările ulterioare, se aplică în continuare, în măsura în care nu contravin Dispoziţiei nr. 1 din 01.04.2021.

În vederea informării veridice cu privire la măsurile antiepidemice adoptate la nivel naţional, Vă îndemnăm să consultaţi site-ul oficial al Guvernului RM, adresa web: https://gov.md/ro/content/informatii-privind

Serviciul reiterează importanţa evaluării resurselor şi persoanelor/ conturilor care distribuie ştiri înainte de a lua decizia de a o aprecia sau distribui, după cum urmează:

Informaţi-vă şi evaluaţi ştirile prin corelarea acestora cu sursele oficiale (instituţiile de stat, organizaţiile internaţionale de resort, implicate în gestionarea pandemiei). Totodată, în cazul prezentării în articole a expunerilor sau comunicatelor unor oficiali sau ale unor organizaţii şi instituţii naţionale/ internaţionale comparaţi conţinutul mesajului reflectat în articole cu cel real expus (consultaţi site-urile oficiale sau paginile oficiale pe reţelele de socializare).

- Evitaţi distribuirea ştirilor doar în baza titlurilor fără o evaluare a conţinutului acestora (una dintre tehnicile utilizate de resursele anonime generatoare de ştiri false este scrierea de titluri-„senzaţionale”, respectiv exploatarea curiozităţii cititorilor. Astfel, unele resurse anonime care distribuie ştiri false condiţionează cititorii să distribuie ştiri prin intermediul reţelelor de socializare în vederea accesării conţinutului acestora. De regulă scopul acestora este fie obţinerea dividendelor financiare (generate prin numărul de accesări a resursei), fie generarea cu rea intenţie a stării de panică.

Evaluaţi sursa din care Vă informaţi (atrageţi atenţia la autorul articolului, adresa web a sursei precum şi la alte articole plasate pe sursă).

Evaluaţi conţinutul ştirii (respectarea normele etice în articol, scrierea gramaticală corectă, autenticitatea contentului foto, video, audio).

- Atrageţi atenţie la data publicării ştirii (sunt sesizate distribuiri de ştiri manipulative sau care reflectă realitatea din trecut însă sunt irelevante în prezent şi pot genera panică).

- În cazul identificării unor articole distribuite prin intermediul reţelelor de socializare, evaluaţi şi sursa care le distribuire (unele ştiri false sunt distribuite prin intermediul unor conturi false pe reţelele de socializare).

- În cazul identificării unor ştiri care conţin „metode eficiente de autotratament sau eficienţa administrării anumitor substanţe, vitamine, medicamente în vederea prevenirii sau tratării COVID-19, consultaţi medicul de familie, comunicatele oficiale ale Ministerului Sănătăţii şi ale OMS.

Similare
RECOMANDĂRI