Soarele, vântul şi apa – aliaţii tinerilor inventatori eco
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Soarele, vântul şi apa – aliaţii tinerilor inventatori eco

Au „îmblânzit” soarele, vântul şi apa şi au învăţat să transforme lucrurile care ajung la gunoi în invenţii eco. Zeci de tineri din Republica Moldova au elaborat în ultimii ani sisteme care oferă soluţii ieftine şi eficiente pentru problemele de mediu, datorită unor iniţative educaţionale susţinute de proiectul Energie şi Biomasă, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Uniunii Europene.

Staţiile de autobuz pot fi iluminate cu ajutorul razelor solare

Andrei şi Mădălina Jitari sunt verişori, învaţă în aceeaşi clasă şi, de ceva timp,  împart aceeaşi pasiune pentru sursele regenerabile de energie. În timpul liber adolescenţii, care sunt acum în clasa a IX-a, au construit macheta unei staţii eco de aşteptare a transportului, iluminată cu ajutorul energiei solare. Ideea s-a născut dintr-o problemă cu care se confruntă oamenii din satul lor – Făleştii-Noi, r-l Făleşti. Niciuna din cele trei staţii de autobuz nu este iluminată, iar cei care pleacă devreme la oraş sau revin seara târziu se pot accidenta în întuneric.  

Le-a luat câteva săptămâni ca să proiecteze şi să construiască macheta, iar ca materie primă au folosit bucăţi de sticlă organică şi câteva vergele de metal.

„Mecanismul de funcţionare e simplu - lămpile fotovoltaice stochează energia soarelui într-un acumulator, iar noaptea – luminează”, spune Andrei.

Cei doi elevi insistă ca proiectul lor să fie pus în practică, de aceea l-au prezentat primarului şi consilierilor locali. Adulţii s-au lăsat convinşi de argumentele lor şi le-au promis că în câteva luni vor găsi bani ca să transforme staţiile de aşteptare din sat după modelul propus de copii.

Această promisiune i-a entuziasmat, aşa că lucrează deja la un alt plan. Vor propune primarului să utilizeze iluminatul pe baza energiei solare şi în alte locuri din sat: parc, teren de joacă, stadion.

În luna mai 2018 proiectul elaborat de Mădălina şi Andrei Jitari a obţinut o menţiune în cadrul Concursului republican al invenţiilor eco, organizat de  Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în parteneriat cu proiectul Energie şi Biomasă. Tinerii au obţinut un premiu în bani şi bilete la şcoala de vară ENERGEL, care a ajuns la cea de-a şaptea ediţie şi întruneşte adolescenţi pasionaţi de sursele regenerabile de energie din întreaga republică.

Cuptor solar din fier vechi şi cioburi de oglindă

Nişte cioburi de oglindă şi un glob vechi pot fi transformate într-un ....  cuptor în care se prepară bucate şi datorită căruia se economisesc banii pentru facturi.  Ideea aparţine Speranţei Minciună şi lui Maxim Gâlcă din satul Verejeni, r-l Ocniţa.

Au căptuşit forma concavă cu bucăţi dintr-o oglindă spartă, iar de-asupra au fixat câteva vergele de fier care servesc ca suport pentru tigaie. Dispozitivul captează razele solare şi încălzeşte suprafaţa de metal a tigăii, astfel încât mâncarea poate fi încălzită, iar în zilele cu mult soare chiar şi preparată, spun copiii. Au testat invenţia de mai multe ori, iar în timpul unei excursii au oferit colegilor din clasă cartofi prăjiţi la ... soare.

”Profesoara ne spune că energia solară este gratuită şi trebuie să o folosim. Noi am încercat să o utilizăm în activitatea cotidiană ca să reducem cheltuielile şi să protejăm natura”, spune Speranţa.

Tehnologia a obţinut un premiu special în cadrul Concursului republican al tehnologiilor eco, iar Maxim şi Speranţa au avut ocazia să se distreze şi să se odihnească la şcoala de vară ENERGEL, alături de alţi fani ai energiei regenerabile.

Mii de copii din Moldova promovează energia curată

La ediţia din anul curent a şcolii de vară  ENERGEL, desfăşurată în perioada 2-11 iulie,  la Slobozia-Duşca, r-l Criuleni, au participat 51 de tineri din mai multe raioane. Elevii au învăţat să economisească energia, să recicleze deşeurile, iar în una din zile au instruit oamenii din sat cum să sorteze gunoiul. Totodată, adolescenţii au avut ateliere tematice unde au construit  propriile machete ale utilajelor de producere a energiei regenerabile şi au propus soluţii inedite pentru problemele de mediu. Şcoala de vară ENERGEL este parte a iniţiativei educaţionale de promovare a energiei regenerabile şi eficienţei energetice demarate de Proiectul Energie şi Biomasă în comunităţile în care instalează centrale termice pe biomasă. Până în prezent, peste 24.000 de copii au studiat în şcoli cursul de energie regenerabilă şi eficienţă energetică, iar mai mult de 500 au participat la Şcoala de Vară ENERGEL.

Proiectul Energie şi Biomasă, etapa a doua, este realizat în perioada 2015-2018, cu un buget total de 9,41 milioane Euro acordaţi de Uniunea Europeană şi este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. El continuă prima etapă a proiectului (2011-2014), care a avut un buget total de 14,56 milioane Euro, oferiţi de Uniunea Europeană (14 milioane Euro) şi PNUD (560.000 Euro). Partenerul naţional al Proiectului Energie şi Biomasă este Ministerul Economiei şi Infrastructurii. 

Similare
RECOMANDĂRI