Şoferii vor rămâne fără permis şi fără maşină în cazul accidentelor grave comise în stare de ebrietate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şoferii vor rămâne fără permis şi fără maşină în cazul accidentelor grave comise în stare de ebrietate

Şoferii care provoca la beţie accidente soldate cu urmări grave vor rămâne fără maşină, aceasta urmând a fi confiscată. Şi vitezomanii vor primi sancţiuni mai dure şi vor rămâne fără permis de conducere. Sunt propuneri ale Inspectoratului General al Poliţiei, discutate în cadrul unor consultări publice, transmite IPN.

Viorel Cernăuţeanu, şeful Direcţiei juridice a IGP, a declarat că , pe parcursul anului 2020, au fost depistaţi 5 851 de şoferi în stare de ebrietate. La beţie au fost provocate 312 accidente rutiere, în care au murit 22 de oameni, iar 179 s-au ales cu traumatisme. Poliţia propune sancţiuni mai aspre, inclusiv confiscarea maşinii, în cazul în care şoferul beat provoacă un accident grav, soldat cu vătămare gravă a integrităţii corporale, a sănătăţii sau cu decesul unei persoane.

De asemenea, vor fi trase la răspundere penală persoanele care au predat cu bună ştiinţă conducerea mijlocului de transport unei persoane care nu deţine permis de conducere sau care este privată de dreptul de a conduce şi care provoacă accident grav. Se propune instituirea mecanismului de tragere la răspundere a proprietarului mijlocului de transport dacă acesta refuză sau se eschivează să comunice poliţiei identitatea persoanei căreia i-a fost încredinţată conducerea maşinii care a fost implicată în comiterea unei contravenţii rutiere sau dacă prezintă date eronate.

La răspundere penală vor fi trase şi persoanele care părăsesc locul accidentului, chiar şi în cazul în care au cauzat din imprudenţă o vătămare medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii. Anul trecut, în 76 de cazuri şoferii au părăsit locul accidentului. În aceste accidente 23 de persoane au decedat şi 65 au fost traumatizate.

Modificările propuse ţin şi de mecanismul punctelor e penalizare. În cazul în care vor fi acumulate 15 puncte de penalizare, dreptul de a conduce va fi suspendat pe un termen de 30 de zile, Acumularea a 15 puncte de penalizare în următoarele şase luni de la data expirării ultimei suspendări se va solda cu o nouă suspendare, deja pentru 60 de zile. Iar dacă acumulează din nou cel puţin 15 puncte în următoarele 12 luni de la data expirării suspendării repetate, permisul va fi suspendat deja pentru 180 de zile.

De asemenea, se propune instituirea suspendării dreptului special de a conduce în cazul depăşirii limitei de viteză. Astfel, depăşirea limitei de vitează de la 40 la 60 km/oră se va sancţiona cu amendă de la 30 la 36 de unităţi convenţionale, cinci puncte de penalizare şi cu suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 30 la 45 de zile.

În cazul depăşirii limitei de la 60 la 80 km/oră, sancţiunea va fi amendă de la 45 la 50 de unităţi convenţionale, şase puncte de penalizare şi suspendarea dreptului special de a conduce pe un termen de la 60 la 75 de zile. Din cauza vitezei excesive, de la începutul anului s-au produs 742 de accidente (614 în 2020), soldate ci o sută de decese şi 849 de răniţi.

Poliţia propune că şi ciclomotoarele, trotinetele electrice să fie atribuite la categoria mijloacelor de transport, iar ca urmare persoanele care comit încălcări rutiere cu ele să fie trase la răspundere. O altă propunere se referă la înăsprirea sancţiunilor pentru consumul băuturilor alcoolice în locuri publice şi pentru apariţia în locuri publice în stare de beţie.

Similare
RECOMANDĂRI