Soluţii IT pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane: La Chişinău va avea loc primul hackathon din regiune dedicat acestei probleme
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Soluţii IT pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane: La Chişinău va avea loc primul hackathon din regiune dedicat acestei probleme

Tinerii profesionişti de pe ambele maluri ale Nistrului sunt invitaţi să genereze soluţii inovatoare pentru atenuarea unor probleme sociale sensibile. În contextul Zilei Europene de luptă împotriva Traficului de fiinţe umane şi în condiţiile pandemiei, care a favorizat noi tendinţe în domeniul traficului de fiinţe umane, „Generaţia NIKA” şi „Yep!Moldova”, în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova, organizează „Anti-Trafficking Hackathon”. Evenimentul îşi propune să ofere instrumente pentru prevenirea şi combaterea acestui fenomen şi reprezintă o premieră la nivel regional.

„Anti-Trafficking Hackathon” se va desfăşura online, pe parcursul a 3 zile (6-8 noiembrie), participanţii fiind implicaţi în crearea şi dezvoltarea unor soluţii tehnologizate viabile (software/hardware), care vor putea fi aplicate ulterior în prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane. Astfel, până la încheierea evenimentului, soluţia IT inovatoare trebuie să fie funcţională şi pregătită pentru a putea fi utilizată.
 
În prima parte a evenimentului participanţii se vor familiariza cu problematica fenomenului, structurată în două subiecte distincte:
  • traficul de fiinţe umane (cu formele sale predominante: în scop de exploatare sexuală şi exploatare prin muncă);
  • exploatarea sexuală a copiilor, inclusiv online.
 
Înscriere şi participare la Anti-Trafficking Hackathon
 
La hackathon sunt invitaţi să participe specialişti din 4 domenii: tehnologii informaţionale, design, antreprenoriat şi combaterea traficului de fiinţe umane (psihologi specializaţi, jurişti, asistenţi sociali etc.). În timpul evenimentului  participanţii vor forma echipe din 3-5 persoane, care îşi vor utiliza abilităţile complementare pentru a genera idei pro-active şi a elabora soluţii complexe. La hackathon se pot înscrie şi echipe compuse din specialişti care reprezintă domenii relevante. Evenimentul este deschis pentru participanţii de orice vârstă, organizatorii încurajând participarea tinerilor şi tinerelor, care joacă un rol extrem de important în abordarea fenomenelor sociale.
 
Doritorii de a participa pot găsi mai multe informaţii despre eveniment aici, iar formularul de înregistrare poate fi accesat aici.
 
Beneficii pentru participanţi: expertiză, mentorat şi premii
 
Pentru a putea crea soluţii relevante, adaptate situaţiei din domeniu, participanţii vor primi cele mai actuale informaţii din prima sursă: reprezentanţi ai ONG-urilor şi centrelor care asistă şi protejează victimele, reprezentanţi ai organelor de drept şi ai autorităţilor publice specializate.
 
Evenimentul include şi componenta de mentorat:
  • pe de o parte, experţii din domeniu urmează să acorde consultanţă juridică necesară dezvoltatorilor IT în procesul de identificare şi creare a celor mai bune soluţii tehnice pentru combaterea traficului de fiinţe umane;
  • pe de altă parte, va fi abordată partea tehnologică şi de business – experţi din domeniul startup-urilor vor ghida echipele în procesul de elaborare a soluţiilor inovatoare şi în dezvoltarea abilităţilor practice: structurarea prezentării, pregătirea pentru pitch, crearea modelului de business al ideii dezvoltate etc.
 
La finalul hackathon-ului, soluţiile create pentru combaterea traficului de fiinţe umane vor fi apreciate conform unui set prestabilit de criterii (aplicabilitate, inovaţie, scalabilitate, pitch, echipă), iar 3 echipe câştigătoare vor fi premiate.
 
Despre fenomenul traficului de fiinţe umane
 
Potrivit datelor din Raportul Naţional de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane, pe parcursul anului trecut 341 de persoane din Moldova au fost victime al traficului de fiinţe umane, 109 dintre acestea fiind minore. Cea mai frecventă formă de trafic de fiinţe umane este exploatarea victimelor cu scop de muncă, urmată de exploatarea cu scop sexual.
 
Comparativ cu anul 2018, în 2019 s-a atestat o descreştere cu 24% a victimelor adulte identificate şi o creştere cu 45% a victimelor minore. Datele oficiale anterioare au arătat că protecţia şi asistenţa pentru victimele traficului de copii a rămas inadecvată, în pofida numărului mai mare de minori identificaţi. Evoluţia fenomenului vine în condiţiile în care Guvernul a limitat inspecţiile de muncă inopinate – principalul mecanism al statului pentru identificarea muncii copiilor şi a permis autorităţilor să efectueze controale la faţa locului, cu un preaviz prealabil de 10 zile, doar dacă recepţionează reclamaţii în scris.
 
În contextul COVID-19, au fost identificate tendinţe noi ale fenomenului traficului de fiinţe umane, şi anume: exploatarea prin muncă a persoanelor, care cad pradă anunţurilor ilegale de angajare peste hotare, plasate online, veridicitatea acestor informaţii nefiind confirmată de nicio instituţie a statului. În acelaşi timp, s-a intensificat traficul de fiinţe umane în scop de exploatare sexuală prin recrutarea victimelor în mediul online.
 
Despre Misiunea OSCE în Moldova
Misiunea OSCE în Moldova a fost înfiinţată în 1993 pentru a facilita realizarea unei soluţii politice cuprinzătoare şi durabile a conflictului transnistrean în toate aspectele sale şi pe baza principiilor şi angajamentelor OSCE.
Eforturile Misiunii în domeniul drepturilor omului şi privind consolidarea încrederii vizează avansarea procesului de reglementare şi cuprind ambele maluri ale Nistrului. Misiunea dezvoltă potenţialul avocaţilor, jurnaliştilor, societăţii civile şi altor profesionişti de pe ambele maluri pentru a ajuta societatea să rezolve problemele privind drepturile omului. Totodată, aceasta promovează convergenţa normelor de pe ambele maluri ale Nistrului, ca parte a unui proces cuprinzător de reglementare transnistreană.
 
Similare
RECOMANDĂRI