Sondaj PNUD Moldova. 73% din alegători sunt convinşi că educaţia electorală contribuie la implicarea mai mare a cetăţenilor în procesele electorale
Vizualizari:

Sondaj PNUD Moldova. 73% din alegători sunt convinşi că educaţia electorală contribuie la implicarea mai mare a cetăţenilor în procesele electorale

73% din alegători sunt convinşi că educaţia electorală contribuie la implicarea mai mare a cetăţenilor în procesele electorale, potrivit unui sondaj PNUD Majoritatea alegătorilor (78%) cred că educaţia civică continuă în domeniul electoral este importantă pentru asigurarea alegerilor incluzive, transparente şi corecte, arată un sondaj realizat după scrutinul parlamentar din vara lui 2021.

73% din respondenţi sunt siguri că educaţia electorală poate spori activismul cetăţenilor în cadrul alegerilor. Totodată, majoritatea absolută a alegătorilor (96%) sunt convinşi că este important ca fiecare cetăţean să participe la alegeri.

Însă, doar 65% din respondenţi recunosc că participă la alegeri de fiecare dată. Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la cererea PNUD Moldova, în perioada august – septembrie 2021.

La sondaj au participat 1501 respondenţi.

Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile parlamentare din iulie 2021. Analiza datelor se face în comparaţie cu sondajul populaţiei generale pentru alegerile prezidenţiale din 2020, cele parlamentare şi locale din 2019.

96% din respondenţii sondajului sunt mulţumiţi de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor parlamentare.

92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simţit în siguranţă şi au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. Comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2020, a crescut cu 15% ponderea alegătorilor care s-au simţit în siguranţă foarte mare că nu se vor infecta.

Conform respondenţilor, au fost respectate practic toate regulile anti-pandemice în ziua alegerilor, cu excepţia utilizării pixului personal. De asemenea, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulţumiţi de toate aspectele organizării procesului electoral (peste 90%).

35% din respondenţi (în creştere cu 2% faţă de sondajul precedent) doresc să se implice în procesul electoral în calitate de observatori, voluntari şi funcţionari electorali. 40% din respondenţi au auzit sau au fost martori la încălcări pe durata perioadei electorale a alegerilor parlamentare 2021, în special cadouri electorale (bani, produse alimentare etc.).

8% din alegători au făcut referinţă la ameninţări la locul de muncă privind opţiunea de vot în favoarea unui concurent electoral. Studiul evidenţiază şi anumite deficienţe, cum ar fi că majoritatea secţiilor de votare deschise la parlamentare nu au fost dotate cu rampe de acces. Doar 35% din alegători au confirmat existenţa rampelor.

Totuşi, procentul acestora este în creştere cu 12% faţă de primul sondaj (parlamentarele 2019). Doar 10% din respondenţi cunosc toate actele în baza cărora se poate vota pe teritoriul ţării. Doar 17% din alegători consideră că modul de finanţare a partidelor politice sau a concurenţilor electorali şi a campaniilor electorale este destul de transparent.

A crescut procentul celor care cunosc despre posibilitatea de a verifica datele personale în listele electorale pe pagina web a CEC (cec.md) - 62% din respondenţi, în creştere cu 12% faţă de studiul precedent. 29% (în scădere cu 3% faţă de studiul precedent) ştiu că pot verifica listele electorale şi la secţiile de votare.

Cercetarea a fost realizată în baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, acoperind atât zonele rurale, cât şi cele urbane. Grupul-ţintă a fost populaţia cu drept de vot, în vârstă de 18 ani şi mai mult din 314 localităţi. 70% din chestionare au fost realizate în limba română şi 30% în limba rusă. Marja de eroare este de ± 2,6%. Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democraţiei prin alegeri incluzive şi transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat opinia oficială a PNUD, instituţiei finanţatoare sau a Guvernului Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI