Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Spălatul pe mâini este o cale eficientă de a reduce probabilitatea infectării cu COVID-19, dar şi cu multe alte boli

Spălatul pe mâini este o cale eficientă de a reduce probabilitatea infectării cu noul coronavirus dar şi cu multe alte boli infecţioase. Pandemiei şi teama de boală i-a responsabilizat pe mulţi dintre cetăţeni şi au ales o soluţie simplă pentru a reduce răspândirea infecţiei. Astăzi, 15 octombrie, este marcată ziua mondială a spălatului pe mâini, o bună ocazie de a încuraja şi promova un mod de viaţă sănătos.

Ziua mondială a spălării pe mâini e marcată din 2008 la recomandarea Organizatiei Mondiale a Sănătăţii. La nivel global, trei din zece persoane nu au acces la apă şi săpun şi nu se spală regulat pe mâini. În Republica Moldova, unii recunosc că au început să se spele mai des din cauza pandemiei.

„Fiind  stare de urgenţă de covid, cel mai important e să ne spălăm pe mâini. -Cât de des vă spălaţi pe mâini?- Foarte des, pentru că dacă ai fost în public este nevoie să intri în casă şi să speli mâinele.”

„Prevenim infecţiile în ziua de azi, când de des vă spălaţi?- Cât de des e posibil. E foarte important, pentru că mai puţine boli, infecţii, copii mai sănătoşi şi astă covidul astă să plece de la noi, tare ne-am săturat.”

Studiile de specialitate au demonstrat că spălarea mâinilor, cu frecvenţă moderată, reduce cu 36% riscul de infectare cu noul coronavirus.

LILIA NOVAC, asistentă medicală: „Săpunul distruge membrana exterioară a virusului şi astfel îl inactivează, un studiu a constat reduce  probabilitatea infecţiei cu COVID”

Medicii ne asigură că spălatul pe mâini cu săpun este o practică uşoară şi eficientă, împotriva infecţiilor. Această practică, poate preveni boli grave chiar şi decese.  

LILIA NOVAC, asistentă medicală: „Spălarea mâinilor poate reduce bolile diareice, infecţii respiratorii acute, joc un rol îm important în reducerea transmiterei agenţilor patogeni legaţi de focare precum holera, boli hepatitice.”

ALEXANDRU PAVILIC, medic epidemiolog: „Cu mâinele murdare ne atingem de alimente, ne atgingem de ţesuturi, prin care se transmit agenţii patogeni care provoacă aceste boli. Asigurarrea curăţării mâinilor noi asigurăm posibi micşorarea numărului total de infecţii.”

UNICEF avertizează că în ţările subdezvoltate, şase din zece persoane nu respectă igiena de bază a mâinilor iar peste trei miliarde pe oameni la nivel global, nu au acces la apă curate.
Similare
RECOMANDĂRI