Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Speranţa de viaţă scade în oraşele în care sunt multe vehicule poluante

Trăim într-un secol al vitezei, suntem nerabdatori si tot mai grabiti. Ne dorim mijloace de transport care să ne ducă mai repede la destinaţie iar automobilul a devenit pentru unii indispendabil. Dar cum impactul negativ al emisiilor nocive provocate de masinile clasice este binecunoscut, tot mai mulţi oameni cauta o alternativă ecologică de transport.

În ultimii ani, transportul ecologic câştigă tot mai mult teren în detrimentul automobilelor poluante. Lucrurile au evoluat semnificativ la nivel mondial dar si prin Chişinău sunt destui cei care se deplasează cu vehicule moderne şi ecologice.

„Îl uitilizez în regim zilnic cu el mă deplasez la univ, lucru, magazine. El funcţionează pe principiu de echilibru, are echilibrul lui, dar modul în care te poziţionezi pe el înseamnă înainte sau în spate, îţi înţelege mişcările”, a declarat DUMITRU RĂU

 Dumitru spune că a ales acest tip de transport eco pentru ca îl scuteşte de ambuteiaje şi îi asigură o deplasare rapida.
 
„Acest tip de transport îţi permite mai ales în orele de vârf să te deplasezi foarte uşor / reacţionează foarte repede şi în genere  îmi ajunge/  până la 9 ore de utilizare se încarcă foarte repede”, a spus DUMITRU RĂU.

O solutie mai la indemina este bicicleta. Ea a rezistat în timp şi rămâne a fi printre cele mai populare vehicole într-o societate care işi doreste ocrotirea mediului înconjurător. Vasile Fotescu pedalează de 15 ani. Are grija si de sanatatea lui si de sanatatea planetei.

„Ieşirile noastre şi în afara şi în România sunt frecvente, e bine că vin şi din România şi mergem şi noi. Nu o să găsiţi un transport mai mobil în Chişinău sau în afară, bicicleta este acest transport  Este în primul rând mai sănătos nu poluăm aerul facem oraşul mai curat, opt perechi de muşti vor munci doar pe bicicletă”, a precizat VASILE FOTESCU

Chiar dacă temperaturile scad treptat, Vasile Fotescu susţine că frigul nu e un motiv de a renunta la bicicleta.
 
„Nu renunţăm adaptăm şi hainele. Trebuie să ştii din timp. Haine corespunzătoare şi bicicleta să fie echipată pentru acest moment”, a declarat VASILE FOTESCU.

Un lucru e cert. Indiferent cu ce vehicul vă deplasaţi, important e să respectati regulile de circulaţie.

„În primul rând treb să se conducă de prevederile circulaţiei rutiere, elemente reflectorizante, casca etc/ aici este şi foarte important trotuarul este destinat pietonilor iar această categorie urmează să se deplaseze pe piste special amenajate”, a declarat PAVEL APOSTOL şeful Serviciului "Info Trafic" al INP.

Transportul este una dintre principalele surse de poluare a aerului. Conform statisticilor, în locurile în care utilizarea autovehiculelor este scăzută, speranţa medie de viaţă este cu 4, 5 ani mai mare.
 
Similare
RECOMANDĂRI