Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Strada ca o scrumieră. Mucurile de ţigară îşi lasă amprenta pe faţa oraşului Chişinău

Un muc de tigară aruncat la întâmplare pe stradă e un semn că pe acolo a trecut un fumător fără cei 7 ani de acasă. Şi din păcate, nu e doar unul, ci sunt mii, poate sute de mii de milioanele de chiştoace care îşi lasă amprenta mizerabilă pe faţa oraşului. Chiştoacele le vedem pe stradă, în parcuri, în păduri, pe terenurile de joacă şi mai puţin acolo unde le este locul - la coşul de gunoi. Astfel, oraşul a devenit o adevărată scrumieră.

Sunt peste tot. Deşi aparent nu se văd, sau nu le mai dăm împortanţă, mucurile de ţigări sunt numeroase în jurul nostru. După ce şi-au satisfăcut pofta de nicotină, cei mai mulţi dintre fumători le aruncă pe unde apucă.

Suntem exact în centrul Chişinăului şi vrem să facem un experiment. Haideţi să vedem în cât timp se umple acest pet cu chiştoacele de ţigări care au fost aruncate cu multă nepasare. Pentru acest exerciţiu o să folosim şi mănuşi pentru că ştim, ele conţin mulţi microbi. Să trecem la treabă.

Cam o oră. atât ne-a trebuit să umplet acest pet de 1,5 litru cu mucuri de ţigară. Probabil sunt aici câteva sute, sau poate chair o mie. Aici se încheie experimentul nostru însă acest chiştoate de ţigară care sunt aruncat peste tot la întâmplare – nu. Sunt poate chiar şi milioane pe străzi. Dincolo de orice regulă de curăţenie şi de bunul simţ, cu toţii ne dorim sătrăim într-o o capitală curată, dar să ştiţi că acest lucru depinde de fiecare dintre noi.

Deşi trăiesc zi de zi în acest mediu viciat, mulţi cetăţeni par miraţi de cantitatea mare de chiştoace strânse de pe străzile Chişinăului.
 
Imediat cum vedeau că sunt filmaţi, fumătorii stingeau ţigara. Am încercat să află ce fac cu mucurile de ţigară dar cei mai mulţi au refuzat. Unii au devenit chiar agresivi.

Prin nepăsarea fumătorilor care îşi aruncă resturile pe unde au chef, suferă cei care încearcă să ducă un mod sănătos de viaţă. De fapt suferim cu toţii pentru că şi un banal chiştoc poate strica faţa unui oraş curat, cu pretenţii europene.

Şi dacă credeţi că chiştoacele sunt inofensive şi s-a consumat deja toată otrava din ele, vă înşelaţi. Acestea sunt adevărate bombe cancerigene, lucru confirmat de specialişti. Medicul ftiziopneumolog Aliona David ne explică de ce aceste resturi acţionează direct asupra sănătăţii celor din jur.  

„O parte din substanţele acestea chimice inclusiv şi cancerigene şi toxice ele rămân în mucurile de ţigară. Sub influenţa razelor solare, ploi sunt dezintegrate şi substanţele toxice nimeresc în sol, în apele râurilor pe care noi o consumăm şi, practic, suntem expuşi riscului de a ne intoxica cu substanţele din conţinutul ţigărilor arse, nearse”, a declarat ALIONA DAVID, medic ftiziopneumolog.

Oamenii găsesc totuşi o scuză despre cum se face că avem atât de multe resturi de ţigară. Nu sunt destule coşuri de gunoi.

Şi autorităţile recunosc că nu sunt suficiente coşuri pe stradă. Primarul general susţine că se lucrează la un regulament pentru stabilirea unor amenzi pentru cei care îşi permis să trateze strada ce pe o scrumieră.

„Cum putem că aplicăm amenzi celor care, cum spunem în popor la noi, nu au 7 ani de acasă că altfel, nuştiu cum să zic. Trebuie să arunci peste tot gunoaie când vezi coşul de gunoi alături de tine? 01,56 MUSCA 01,18 Coşuri sunt amplasate, poate nu sunt suficiente, e adevărat. O să muncim şi în această privinţă”, a declarat primsrul Ion Ceban.
 
Potrivit datelor unui studiu la nivel global, în topul gunoaielor din lume, resturile de ţigară sunt pe primul loc. Anual, se adună circa 770 de milioane de kilograme. Există metode de reciclare a chiştoacelor prin tehnologii avansate dezvoltate recent în Canada, Statele Unite ale Americii, Franţa, Germania  şi Marea Britanie. Se pare însă că acestea sunt departe de Republica Moldova. Nu departe ar trebuie să fie însă educaţia şi respectul faţă de cei din jur.
 
Similare
RECOMANDĂRI