Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Strategii la locul de muncă - eveniment online, dedicat antreprenorilor şi investitorilor străini

Pandemia a pus la grea încercare agenţii economici din Republica Moldova. Agenţia de Investiţii şi Agenţia Internaţională de Cooperare a Germaniei au organizat un eveniment online, dedicat antreprenorilor şi investitorilor străini. Au fost prezentate exemple de bune practici şi soluţii concrete care ar putea fi implementate imediat, în relaţiile de muncă în perioada pandemiei.

Nu este o problemă a unei ţări, ci e un şoc economic grav la nivel global, spune directorul Agenţiei de Investiţii, Rodica Verbeniuc. Ea a enunţat şi cele mai stringente probleme pe care se concentrează în această perioadă toţi angajatorii.

„Unu, ar fi protejarea oamenilor şi sprijinul angajaţilor din punct de vedere al siguranţei şi sănătăţii acestora, comunicarea eficientă cu angajaţii în condiţiile în care există această incertitudine şi la udrata pandemiei şi la multe alte aspecte, menţinerea continuităţii muncii, evaluarea costurilor forţei de muncă pentru a asigura acel echilibru dintre nevoia potenţială de a reduce costurile cu dorinaţ de a păstra câţi mai mulţi angajaţi”, a spus RODICA VERBENIUC director, Agenţia de Investiţii.

Speakerii cu o vastă experienţă au propus soluţii atât sub aspectul protecţiei şi securităţii sănătăţii angajaţilor, cât şi a asigurării continuităţii serviciului pentru a nu se pierde din productivitatea muncii.

„Regimul de muncă poate fi modificat prin instituirea anumitor regimuri speciale, cum ar fi munca la domiciliu, un regim de muncă flexibil, stabilit printr-un acord dintre salariat şi angajator”, a precizat DOINA CHIRICA speaker.

Unii spun că au încercat să creeze o metodă echitabilă pentru toţi angajaţii: evaluează volumul de lucru şi fac un grafic de muncă, astfel încât să nu aibă de suferit salariul angajaţilor. La sfârşit de lună, fiecare persoană trebuie să aibă acelaşi număr de ore lucrate, în regim normal, versus regim de muncă staţionar.

„Din păcate, pandemia ne-a afectat şi pe noi iar volumul de lucru s-a redus cu aproximativ 30%. La nivel corporativ noi am recurs la următoarele soluţii: în primul rând am încurajat angajaţii să-şi ia zile din concediul anual plătit nefolosite deoarece asta nu are impact asupra venitului lunar şi în al doilea rând am ales regimul de staţionare, el se achită două treimi din salariul de bază, respectiv salariile abngajaţilor nu suferă dramatic”, a spus DANIELA VICOL speaker.

Totodată, comunicarea obişnuită e înlocuită cu cea electronică.

„Comunicarea electronică ar presupune transmiterea unui document electronic către salariat şi semnarea acestuia cu semnătura electornică”, a menţionat DOINA CHIRICA speaker.

Pentru cei care merg serviciu, chiar şi cu un regim flexibil, angajatorii trebuie să le asigure securitatea la locul de muncă.

„În cazul în care salariaţii vor presta munca la sediul angajatorului, angajatorul trebuie să asigure anumite măsuri de protecţie şi igienă, cum ar fi: dispunerea de dozatoare cu săpun, cu dezinfectant, şerveţele dezinfectante, igienizarea, curăţarea locului de muncă”, a menţionat DOINA CHIRICA speaker.

Angajatorii susţin că au fost nevoiţi să ia decizii imediate.

„Cred că cea mai mare provocare în această perioadă a fost aceea de a asigura confortul angajaţilor, suntem o entitate căreia ne pasă. Să înţelegem că avem angajaţi cu copii mici, că avem angajaţi care sunt în categorii de risc. Am avut cumva o deschidere şi o comunicare transparentă cu toate categoriile de angajaţi şi am încercat împreună cu echipa de management să luăm măsuri astfel încât să acomodăm cât mai multe dintre nevoile angajaţilor”, a spus BOGDAN PLEŞUVESCU preşedinte de bancă.

Potrivit Agenţiei de Investiţii, până acum niciun investitor nu a anunţat că îşi închide afacerea sau că pleacă din Republica Moldova.

„Unul dintre scopurile noastre este să ne concentrăm pe promovarea investiţiilor şi, având în vedere situaţia create, ne bazăm pe menţinerea investiţiilor străine în Republica Moldova. Este foarte important pentru noi să susţinem companiile care sunt deja aici”, a declarat THOMAS FOERCH lider de proiect GIZ.

La nivel global aproape toate sectoarele economiei au fost afectate şi se iau măsuri de regândire a stategiilor în privinţa forţei de muncă şi a productivităţii.
 
Similare
RECOMANDĂRI