STUDIU. 56% dintre persoanele adulte din R. Moldova sunt supraponderale
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STUDIU. 56% dintre persoanele adulte din R. Moldova sunt supraponderale

56% dintre persoanele adulte din Republica Moldova sunt supraponderale, inclusiv 23% sunt obeze. Totodată, un studiu de evaluare a comportamentelor de sănătate ale copiilor de vârstă şcolară, realizat acum câţiva ani, arată că 11% din copii sunt supraponderali, inclusiv 2,2% – obezi. Datele sunt prezentate de către Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică în contextul lansării Raportului European privind Obezitatea 2022 de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite IPN.

Potrivit ANSP, obezitatea este o boală complexă, multifactorială, definită de adipozitate excesivă şi este legată de un risc crescut pentru multe boli netransmisibile, inclusiv boli cardiovasculare, diferite tipuri de cancer, diabet zaharat de tip 2 şi boli respiratorii cronice, inclusiv apnee obstructivă în somn. De asemenea, printre bolile cauzate de obezitate se numără 13 tipuri diferite de cancer.

Raportul OMS privind obezitatea în Regiunea Europeană este primul studiu de acest fel, în ultimii 15 ani. Acesta reprezintă o sinteză a celor mai recente date despre povara excesului de greutate şi a obezităţii în Regiunea Europeană. Studiul a inclus 54 de state şi s-a realizat luând în calcul toate categoriile de vârstă.

OMS arată că ratele de supraponderabilitate şi obezitate au atins niveluri periculoase şi „continuă să crească”. Potrivit raportului, aproximativ 60% din adulţii europeni şi o treime din copii suferă de greutate în exces. Astfel că nicio ţară din Europa nu este pe cale să îndeplinească obiectivul global al OMS privind bolile netransmisibile şi anume de a opri creşterea obezităţii până în 2025.

Estimările recente arata că excesul de greutate şi obezitatea cauzează peste 1,2 milioane de decese (sau 13%) în Regiunea Europeană a OMS în fiecare an. Raportul precizează că bărbaţii europeni sunt mai predispuşi la supraponderabilitate, inclusiv obezitate, prevalenţa în rândul bărbaţilor constituie 63%, iar în rândul femeilor – 54%.

Printre ţările cu numărul cel mai mare de persoane supraponderale se numără Turcia şi Malta – ambele, cu peste 65% dintre adulţii supraponderali. Studiul denotă că, unul din trei copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 9 ani trăiesc cu supraponderalitate sau obezitate.

OMS menţionează că pandemia de COVID-19 a înrăutăţit situaţia persoanelor supraponderale şi a crescut obezitatea. Printre motivele creşterii supraponderabilităţii se numără lipsa de mişcare şi faptul că mulţi oameni au fost obligaţi să stea în casă perioade îndelungate de timp, din cauza carantinei.

OMS a prezentat recomandările de politici pentru toate grupele de vârstă care trebuie să fie implementate de fiecare ţară în parte. Este vorba despre taxarea alimentelor nesănătoase, restricţii de marketing, subvenţii pentru consumul de fructe şi legume, etichetarea nutriţională obligatorie a produselor alimentare.

Este menţionată activitate fizică, şi anume asigurarea accesului la spaţii publice cu infrastructură pentru practicarea activităţii fizice, încurajarea călătoriilor active, ciclismului, îmbunătăţirea planificării urbane etc.

Similare
RECOMANDĂRI