Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STUDIU: Parlamentul, sistemul judiciar şi învăţământul sunt adevărate cuiburi de corupţie în viziunea cetăţenilor Republicii Moldova

Corupţia este unul dintre motivele pentru care Republica Moldova încă se mai zbate în sărăcie şi subdezvoltare. Secţiile de poliţie, unităţile sanitare, Parlamentul, sistemul judiciar dar şi învăţământul sunt adevărate cuiburi de corupţie, arată un studiu recent realizat.

Şi toate astea în condiţiile în care legislaţia împotriva acestui flagel este bine pusă la punct. Lipseşte, însă, voinţa de a fi pusă în practică, spun specialiştii în acest domeniu. 
 
Oamenii de pe stradă recunosc că, cel mai des, ofera mită personalului medical.  

Părerile oamenilor pe pe stradă sunt confirmate de ultimul sondaj de opinie, realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing "CBS-Research". Potrivit studiului, cea mai coruptă instituţie este Poliţia. Pe locul doi se situează instituţiile medicale, urmate de parlamentari şi instanţele de judecată.

Chiar şi aşa, ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, afirmă că nivelul de corupţie în structurile ministerului este în scădere.

CELE MAI CORUPTE INSTITUŢII

Poliţia: 36%
Instituţiile medicale: 31%
Parlamentarii: 29%
Instanţele de judecată: 26 %
sursa: md.undp.org)
 
„În anul 2019 au fost pornit 116 cauze penale, incluiv 27 pentru corupere pasivă. 14 pentru corupere activă, 22 de cazuri pentru trafic de influenţă, 20 abuz de putere şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Deşi se atestă o dimunarea cu 70 a numărului de cauze penale pornite pentru infracţiuni de persoanalul din cadrul MAI, cifra râmâne una îngrijorătoare”, a spus PAVEL VOICU, ministrul Afacerilor Interne.
 
Cu toate acestea, directorul executiv Transparency International Moldova, Lilia Caraşciuc, a declarat că lupta împotriva corupţiei nu înregistrează succese nici măcar în teorie.
 
„Noi monitorizăm politicile anticorupţie deseori trebuie să spunem că succesele sunt pe hârtie, iar acum nu avem succese nici pe hârtie. Sigur că, punem multe speranţe pe acele presiuni care le exercită instituţiile europene aspura statului Republica Moldova ca să-şi cureţe mâinile”, a declarat LILIA CARAŞCIUC, director executiv, Transparency International Moldova
 
Deşi avem un cadrul legislativ ambiţios, croit pentru combaterea corupţiei, acest flagel ia amploare în Republica Moldova în loc să încetinească.
 
„Practic, Republica Moldova este dotată cu absolut toate instrumentele pe care le-a invetat omenirea pentru fenomenului prevenirii corupţiei.La nivel de implementare noi avem o problemă generală, problema generală cu executarea legilor. E clar care sunt rădăcinile acestei probleme. Schimbările politice care au avut loc au generat au generat şi schimbări profunde la nivelul funcţionarilor, epurările. Sunt foarte mulţi oameni întâmplători în serviciul public. Probeleme sunt multiple. Dacă politicenii reuşesc să rezolve această problemă şanse există de supraveţuire pentru noi”, a spus GALINA BOSTAN, director executiv, Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei.
 
Potrivit sondajului de opinie realizat de Centrul de Studii Sociale şi Marketing "CBS-Research" volumul mitei, în 2019, a ajuns la 516 milioane de lei, cu 100 de milioane mai mult faţă de acum doi ani.
 
Similare
RECOMANDĂRI