Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Studiu PNUD: Volumul estimat al mitei într-un an este de 405 milioane de lei

În Republica Moldova, mita şi corupţia sunt în floare. O spun experţii, care au mai stabilit ca fiecare al doilea cetăţean declară că nu există nicio instituţie publică care să nu fie coruptă. Oamenii recunosc faptul că oferă mită cam de patru ori pe an. Sunt doar câteva dintre concluziile Studiului de Evaluare a Impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie, efectuat de CIVIS la solicitarea PNUD Moldova.

Volumul estimat al mitei, fie acesta în bani, fie în bunuri care au fost oferite în decurs de un an, a fost de 278 de milioane de lei – bani scoşi din buzunar de persoane fizice. Încă 127 de milioane de lei mită au fost oferite din partea agenţilor economici. Astfel, ajungem la cifra de 405 milioane de lei - volum total al mitei în Republica Moldova. 

Unde se duc banii? În cazul populaţiei, 16 la sută merg către o instituţie medicală, 8 procente către poliţie şi topul este continuat de Serviciul vamal, instituţii de învăţământ, birourile cadastrale sau chiar şi către cei care realizează inspecţiile împotriva incendiilor.

Între timp, cei mai mulţi bani din şpaga plătită de agenţii economici este pentru Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură. În top se mai regăsesc şi oficiile cadastrale, poliţia, vama, instanţele de judecată şi procuratura. 

Din aceste cifre reiese că mita este la ordinea zilei, chiar dacă la nivel naţional apar noi instituţii care luptă cu acest flagel si zilnic, asistăm la noi reţineri pentru fapte de coruptie.
 
Conform studiului, cetăţenii preferă să tacă atunci când li se cere mită şi asta din cauza că se simt neprotejaţi. Astfel, 4 din 5 respondenţi nu au denunţat actele de corupţie cu care s-au confruntat în ultimul an.
 
Datele din raport vor fi folosite drept valori de referinţă pentru evaluarea impactului Strategiei Naţionale de Integritate şi Anticorupţie pentru anii 2017-2020.

Cercetarea a fost realizată în perioada 14 noiembrie 2017 – 1 februarie 2018 pe un eşantion de 1103 respondenţi, cu marja de eroare +/- 3%.
Similare
RECOMANDĂRI