Studiu: Şapte din zece locuitori ai R. Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate în mod sistematic
Sursa foto:undp.org Vizualizari:

Studiu: Şapte din zece locuitori ai R. Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate în mod sistematic

Şapte din zece locuitori ai Republicii Moldova consideră că drepturile lor sunt încălcate în mod sistematic. Acest fapt este constatat de rezultatele studiului „Percepţii asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, prezentat de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. Cercetarea a fost efectuată de Compania iData pentru Oficiul Avocatului Poporului, pentru a observa dinamica percepţiei privind respectarea drepturilor omului, comparativ cu anul 2016, când a fost desfăşurată o cercetare similară.

Elaborarea studiului a fost posibilă datorită suportului oferit de PNUD şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei, Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova.

„Studiul prezentat astăzi reflectă ce cred oamenii despre respectarea drepturilor omului în Moldova şi oferă o foaie de parcurs pentru promovarea drepturilor omului în ţară. Acesta este cel de-al doilea studiu privind percepţiile privind drepturile omului, elaborat cu sprijinul ONU, primul fiind efectuat în 2016. Datele despre percepţiile oamenilor vor fi utilizate pentru elaborarea politicilor, pentru o mai bună canalizare a intervenţiilor ONU în domeniul drepturilor omului în Moldova şi evaluarea impactului acestora asupra dezvoltării ţării şi realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”, a menţionat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă ONU şi reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

„Rezultatele studiilor din 2016 şi 2018 ne-au ajutat şi ne vor ajuta să verificăm gradul de corespundere a viziunii Instituţiei Ombudsmanului asupra stării de lucruri în domeniul drepturilor omului şi să ne orientăm eforturile în direcţia necesară. Sperăm ca şi autorităţile să perceapă lucrurile în acelaşi mod şi să valorifice informaţia pentru a-şi reevalua unele priorităţi din activitate, a identifica noi posibilităţi, a utiliza noi pârghii şi mecanisme pentru a schimba lucrurile în bine”, a afirmat Avocatul Poporului (Ombudsmanul), Mihail Cotorobai.

Printre cele mai importante constatări ale studiului sunt:

- Situaţia privind drepturile omului nu s-a schimbat, în opinia a 43,8 la sută dintre respondenţi. Totodată, în 2018 mai mulţi participanţi la cercetare au sesizat că situaţia privind drepturile omului mai degrabă s-a îmbunătăţit (35,8%) decât s-a înrăutăţit (16,4%);

- Ca şi în studiul din 2016, în opinia participanţilor, principalul drept ce necesită atenţia societăţii este dreptul la sănătate, doar că ponderea respondenţilor este mai mare în 2018 – 71,6% faţă de 61% în 2016. Dreptul la educaţie este al doilea în această listă, în creştere semnificativă faţă de anul 2016 (31,5%) – 43.5% dintre respondenţi plasându-l printre cele mai sensibile trei drepturi care merită mai multă atenţie.

- Pe a treia poziţie în topul drepturilor care necesită mai multă atenţie, la fel ca în 2016, este cel la protecţie socială, urmat de dreptul la muncă şi condiţii prielnice de muncă, dreptul la informaţie, libertatea opiniei şi a exprimării. Dreptul la informaţie, libertatea opiniei şi a exprimării înregistrează o creştere a numărului de persoane (de la 7,9 la 14,5%) care îl plasează în categoria celor ce necesită o atenţie sporită.

- În studiul din 2018 se atestă o percepţie mai bună a populaţiei privind dreptul la protecţia socială şi o uşoară îmbunătăţire a situaţiei privind protecţia drepturilor persoanelor social-vulnerabile. Totuşi, cea mai mare parte dintre respondenţi (43,7%) continuă să creadă că drepturile acestei categorii de persoane practic deloc nu sunt protejate de autorităţile statului.

- Cel mai puţin respectat drept în Republica Moldova este dreptul la un proces echitabil, doar 21,8% din respondenţi considerând că acesta este respectat.

- Cele mai respectate drepturi în Moldova sunt: dreptul la cultură, identitate culturală, la libera circulaţie, la proprietate, la libertatea personală şi viaţă privată. Ca şi în 2016, conform percepţiei respondenţilor, 57,7% consideră că drepturile copiilor sunt printre cele mai respectate, într-o măsură mare sau foarte mare.

- Din numărul total de respondenţi, aproximativ o jumătate au declarat că li s-a încălcat cel puţin un drept în ultimii doi ani. Cel mai frecvent, ca şi în 2016, a fost încălcat dreptul la sănătate, menţionat de 22,6% din respondenţi. Comparativ cu 2016, a crescut mult ponderea celor care consideră că li s-a încălcat dreptul de a alege şi de a fi ales (de la 3,1% la 12,8%).

- Peste 80% din respondenţi sunt de părere că persoanele în etate, cu dizabilităţi, copiii, femeile şi victimele violenţei în familie au nevoie de cea mai mare atenţie pentru a le fi protejate drepturile.

- În opinia a două treimi din respondenţi, la fel ca în 2016, cel mai frecvent încalcă drepturile omului Parlamentul şi Guvernul, iar peste 62% din respondenţi consideră că alte două instituţii care încalcă drepturile omului sunt Judecătoriile şi Poliţia.

- În ultimii doi ani s-a schimbat percepţia populaţiei privind modul în care instituţiile asigură respectarea drepturilor omului. Astfel, mass-media rămâne pe primul loc, ca instituţie ce asigură respectarea drepturilor omului (41,9% faţă de 35,1%), rolul ONG-urilor pare mai semnificativ în prezent (36,5%, faţă de 19,7%).  Preşedintele ţării se clasează pe locul 3 cu 36%, faţă de 5,6% în 2016. În această perioadă a crescut şi încrederea persoanelor în Oficiul Avocatului Poporului, de la 20,7% la 35,1%.

- Nivelul de informare a populaţiei privind drepturile omului în Republica Moldova nu s-a modificat considerabil faţă de anul 2016. S-a înregistrat o scădere nesemnificativă a ponderii celor care se cred foarte bine informaţi, dar şi o creştere a ponderii celor care se consideră mai degrabă informaţi.

- Potrivit Studiului, Internetul a devenit o sursă mai importantă pentru informare despre drepturile omului, fiind devansată cu puţin de mass-media (presa scrisă, TV şi radio).

Similare
RECOMANDĂRI