Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Tekwill în Fiecare Şcoală": Aproximativ 600 de profesori, care predau discipline ale viitorului, au participat la un program special de pregătire profesională

Proiectul "Tekwill în Fiecare Şcoală" continuă să creeze oportunităţi de perfecţionare pentru şcolile din Republica Moldova. Timp de câteva luni, 590 de profesori care predau discipline ale viitorului, au participat la un program special de pregătire profesională. Prin acest proiect se doreşte dezvoltarea unei generaţii capabile să creeze şi să dezvolte produse şi servicii IT în Republica Moldova.

Pavel Cerbuşca este profesor de istorie de mai bine de trei decenii. Pentru a fi în pas cu noile tehnologii, pedagodul a decis să studieze şi o profesie a viitorului. S-a înscris în  proiectului "Tekwill în Fiecare Şcoală", iar de un an predă elevilor de la Liceul Republican "Aristotel" şi design graphic.

PAVEL CERBUŞCA, director Liceul Teoretic Republican Aristotel: „În calitate de profesor vreau să nu rămân în urmă faţă de tendinţele timpului şi copii astăzi sunt foarte pasionaţi de tehnologii, dar trebuie să-I orientăm corect. Design graphic este o profesie de care va avea nevoie societatea. "  

Printre cei ce au dorit să se perfecţioneze este şi Natalia Schiţco, profesar de informatică. Ea va putea preda elevilor şi cursurile de inteligenţă artificială şi antreprenoriat.

NATALIA SCHIŢCO, profesor: „Noi suntem în era tehnologiilor  şi elevii pot întâlni oriunde, citi informaţii, şi când noi, profesorii, rămânem în urmă pentru ei este o dezamăgire. Vrem nu vrem trebuie să fin în aceeaşi tendinţă cu tehnologiile şi să ne dezvoltăm."

590 de profesori din Republica Moldova au beneficiat de sesiuni de instruire complexă şi programe de mentorat în cadrul proiectului "Tekwill în Fiecare Şcoală".

TATIANA ALEXEEV, manager proiect, "Tekwill în Fiecare Şcoală: „Au învăţat cum să dezvolte un web site, o palicaţie mobile sau un sistem de inteligenţă artificială. La design graphic au învăţat cum să creeze o identitate vizuală. Takwill în fiecare şcoală îşi propune să dezvolte  o generaţie de tineri, capabiliă să dezvolte produse şi servicii aici în ţară.”

Aseară, în cadrul Galei "Profesor Inovator Tekwill", cadrele didactice care au participat la instruiri au primit laptopuri performante cu software licenţiate, oferite de donatorii externi.

SCOTT HOCKLANDER, director USAID Moldova: „Felicitări tuturor profesorilor pe care-i văd la Gala Profesor Inovativ Tekwill pentru munca grea şi determinarea de a studia şi implementa materialul însuşit în clasele de studii."

IURIE ŢURCANU, viceprim-ministru pentru Digitalizare: „Este un gest admirabil de a aprecia cadrele didactice şi de  a le oferi suport şi de a le încuraja creativitatea dar şi cel de a le oferi dispositive digitale în şolile mai îndepărate pentru  a înlătura decalajul digital şi a asigura şanse egale pentru toţi copii, ca ei să fie mai bine pregătiţi pnetru profesiile viitorului. "

Proiectul "Tekwill în fiecare şcoală" este implementat în 234 şcoli din Republica Moldova. Peste 20 de mii de elevi studiază cel puţin unul din cele 6 cursuri disponibile. Programul este implementat în cadrul Asociaţiei Naţionale a Companiilor TIC, cu susţinerea financiară a USAID Moldova, Suedia, EU4Moldova şi PNUD Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI