Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cumpără certificate de vaccinare false

Tot mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova cumpără certificate de vaccinare false, nu şi imunitatea anticovid. Unii dintre aceştia se infectează, apoi ajung în stare gravă la spital şi sunt puşi în situaţia de a recunoaşte că şi-au cumpărat certificate anticovid false. Inspectoratul Naţional de Investigaţie suspectează în prezent peste 2500 de persoane că ar deţine certificate de vaccinare false.

Unul dintre cazurile în care pacienţii au recunoscut că folosesc certificate anticovid false, a avut loc în urmă cu trei săptămâni. La Institutul de Medicină Urgentă a venit un bărbat de 36 de ani, grav bolnav de covid. A insistat că e imunizat şi le-a prezentat medicilor un certificat de vaccinare. Doar după câteva zile, când starea lui de sănătate s-a agravat, a recunoscut că a cumpărat certificatul de vaccinare.

IVAN CIVIRJÎC, şef, secţia COVID, IMU: „El a avut 85% infectare pulmonară pe ambii plămâni legată de infecţia coronavirus. Totodată el a fost mult timp pe respiraţie pulmonară neinvazivă. Starea lui a fost foarte gravă. Ne-a mărturisit că a făcut un certificat fals de vaccinare spre fericirea noastră  situaţia la el s-a rezolvat”.

Pacienţi imunizaţi doar pe hârtie sunt şi la Spitalul Clinic Republican "Timofei Moşneaga".

Cazul nu e singular. Ministerul Sănătăţii recunoaşte problema corupţiei în rândul unor angajaţi din sistemul medical care oferă contra-plată certificate fale de vaccinare anticovid.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Cunoaştem că nu sunt puţine şi aceasta trebuie să ne pună în alertă. Regret foarte mult că în aceasta sunt implicaţi şi lucrătorii medicali, nu contează sunt asistenţi medicali, registratori sau medici. Este foarte urât ceea ce se întâmplă. Certificatele care sunt false nu intră în atribuţiile de investigaţie a Ministerului Sănăţăţii”.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Investigaţie peste 2500 de persoane sunt suspectate că ar fi obţinut certificate de vaccinare pe căi dubioase şi ilegale.

SERGIU VIZIR, şef de secţie INI: „Sunt pornite trei procese penale pe mai multe cazuri suspecte. Şi anume eliberarea certificatelor de vaccinare de un laborator din municipiul Chişinău care nu dispunea de acest drept şi în general nu a efectuat vaccin. De asemenea peste 30 de persoane au fost stabilite că se aflau în afara Republicii Moldova în ziua vaccinării. De asemenea peste 172 de persoane  s-a stabilit că s-au vaccinat cu ambele vaccini în aceiaşi zi. Peste 30 de persoane nu s-au aflat pe teritoriul Republicii Moldova, de asemenea 172 de persoane în aceiaşi zi s-ar fi vaccinat cu ambele doze, vorbim de vaccinele care sunt administrate câte 2 doze”.

Acest tip de infracţiune este nou şi pentru poliţie care învaţă din mers să depisteze certificatele false.

IURIE PODARILOV, şef IGP: „Sunt mai multe metode, circumstanţe cum pot fi falsificate. Este metoda falsificarea tehnică atunci când propriu zis se falsifică un certificat. Există metoda intelectuală atunnci când vorbim, documentul este original, dar în el se introduc date vădit false. Deja poate fi cu implicarea şi a personalului medical”.

Dosare penale a deschis şi Centrul Naţional Anticorupţie.

VICTORIA TIMUŞ- LOZA, ofiţer de presă Centrul Naţional Anticorupţie: „Centrul Naţional Anticoripţie desfăşoară investigaţii în cadrul unui proces penal pornit pe marginea informaţiilor privind obţinerea certificatelor de vaccin prin intermediul unor scheme de corupţie. Investigaţiile în acest caz sunt în derulare”.

Cei care recurg la metode de falsificare a cetificatelor de vaccinare riscă să fie traşi şi la răspundere penală.
Similare
RECOMANDĂRI