Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Tradiţiile - păstrate cu sfinţenie în localitatea Ineşti, Teleneşti

Tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie în localitatea Ineşti. De fiecare dată când au ocazia, bătrânii lasă la o parte grijile şi munca din gospodării şi îşi dau întânire, ca pe vremuri, la o sezătoare. Pe timp de pandemie, astfel de întâlniri sunt mult mai rare, dar cu aceleaşi ritualuri şi obiceiuri.

Şezătoare ca pe timpuri în satul Ineşti, raionul Teleneşti. În Căminul Cultural din localitate, mai mulţi gospodari s-au întrecut la împletit, ţesut covoare, dar şi la gatit bucate. Oamenii spun că la şezătoare pot opri timpul în loc şi îşi doresc, ca astfel, să transmită tinerei generaţii tradiţiile autentice româneşti.

ZINAIDA DICA director Căminul de Cultură, Ineşti: „Ne-am gândit că iată facem 3 şezători. Şi vrem să ştim că tot hăinăritul se face din fir şi noi ne-am pus scopul pentru ca să vedem de unde începe firul, unde se duce şi ce face. Şi lucrul acestaa îl putem demonstra numai în cadrul unor şezători.

MARIA COJOCARI locuitoare satul Ineşti: „Torc un caier de lână. Copiii mi l-au scărmănat şi eu am început să-l torc ca să le fac ciupici de iarnă, vine iarna şi le este frig la picioare. Cât vom fi noi în viaţă, îi vom învăţa pe aceştia care rămân, dar vor vrea, dacă nu s-or duce şi ar uita”.

La şezătoare, bunicii ţes nu doar covoare, ci şi amintiri. De fiecare dată vin cu tema bine pregătită şi nicio şezătoare nu este fără reţete alese, poezii, ghicitori şi cântece din folclorul românesc.

MARIA UNGUREANU locuitoare satul Ineşti: „Când se făceau şezători eram micuţă, dar când veneau flăcăi la surorile mele, ne furişam să vedem ce vorbesc băieţii cu fetele, se mai pişcau. Acum e altfel, băieţii şi fetele vorbesc în casă. Şi atunci era frumos, şi acum e mai frumos, dar tot mai bine era atunci”.

NATALIA SÎRBU locuitoare satul Ineşti: „Noi, generaţia mai tânără, suntem cei care avem ce învăţa de la doamnele cu experienţă. Cu toate că suntem în era tehnologiilor, dar mereu tindem să păstrăm valorile neamului”.

Evenimentul a fost organizat de către Grupul de Iniţiativă din localitatea Ineşti, în parteneriat cu Misiunea Socială Diaconia şi Administraţia Publică Locală.

IULIAN RAŢĂ preot: „Suntem profund impresionaţi, suntem fericiţi ca există asemenea colective şi oameni minunaţi care păstrează tradiţiile neamului nostru”.

VIORICA DĂNILESCU reprezentant Misiunea Socială DIACONIA: „Oamenii de astăzi au reuşit să ne transmită o bucurie extraordinară a unei şezători autentice tradiţionale româneşti”.
Similare
RECOMANDĂRI