Transportatorii de mărfuri vor putea să-şi programeze traversarea frontierei. Mai multe facilităţi pentru agenţii economici
Sursa foto:customs.gov.md Vizualizari:

Transportatorii de mărfuri vor putea să-şi programeze traversarea frontierei. Mai multe facilităţi pentru agenţii economici

Un instrument de facilitare a comerţului, dar şi a trecerii frontierei, implementat de Vamă, este aplicaţia TIR-EPD (declararea prealabilă a tranzitului), care va deveni în curând funcţională. Tot în scopul fluidizării traficului transfrontalier, în acest an, instituţia va aplica un sistem similar aplicaţiei Go Swift, care le va permite transportatorilor de mărfuri să-şi programeze traversarea frontierei.

Realizările subdiviziunilor Departamentului venituri şi control vamal al Aparatului Central al Serviciului Vamal, dar şi obiectivele pentru acest an, au fost prezentate în cadrul unei şedinţei de bilanţ, prezidate de către directorul instituţiei, Vitalie Vrabie.

Potrivit rapoartelor, în anul 2018, instituţia a avansat în demersurile de simplificare şi automatizare a procedurilor de vămuire. Astfel, până în prezent, numărul titularilor statutului AEO a ajuns la 117, autorizaţii de vămuire la domiciliu (PVD) au primit 77 de operatori economici, iar alţii 26 au devenit Exportatori Aprobaţi.

Vitalie Vrabie a subliniat importanţa promovării, în continuare, a acestor instrumente de facilitare a comerţului, mai ales că, eficienţa acestora este confirmată şi de cifre. ”O cuantificare a impactului acestor simplificări este lesne de văzut  în cazul exporturilor, care, în anul 2018, au crescut cu 1 mlrd 950 mil. de lei, însumând 39,4 miliarde leiAcest lucru arată creşterea potenţialului de producere a agenţilor economici autohtoni şi, implicit, creşterea economiei naţionale.”, a dedus acesta.

Valoarea mărfurilor exportate de către deţinătorii statutului de Exportator Aprobat, care sunt exoneraţi de obligativitatea prezentării certificatelor de origine, a crescut cu 28%, depăşind 7,5 miliarde de lei.

Acţiunile de accelerare a traficului transfrontalier includ şi promovarea conceptului de control comun. Actualmente, controlul comun este aplicat în şase puncte de trecere de la frontiera cu Ucraina, urmând ca, în anul 2019, acesta să fie extins şi la alte posturi de pe acelaşi segment de frontieră.

Tot în 2019, instituţia ar urma să închieie proiectul Twinning privind implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit şi Ghişeului Unic, care vor fi, la rândul lor, integrate în noua versiune a softului ASYCUDA World.

Progrese au fost atinse şi în domeniul clasificării tarifare a mărfurilor. Aceasta s-a realizat prin extinderea acreditării Laboratorului Vamal pentru încă patru metode de încercări, ceea ce va permite determinarea poziţiei tarifare pentru mai multe categorii de mărfuri, iar în rezultat – perceperea integrală a drepturilor de import.

În acest sens, unei monitorizări stricte vor fi, în continuare, supuse şi celelalte regimuri suspensive, precum cele de admitere temporară, tranzit, perfecţionare pasivă şi activă.

Similare
RECOMANDĂRI