UE acordă peste 1 milion de euro pentru lucrări de renovare şi modernizare a Liceului „Ion Vatamanu” din Străşeni
Sursa foto:madrm.gov.md Vizualizari:

UE acordă peste 1 milion de euro pentru lucrări de renovare şi modernizare a Liceului „Ion Vatamanu” din Străşeni

În municipiul Străşeni au fost lansate lucrările de construcţie pentru proiectul finanţat de Uniunea Europeană (UE) privind îmbunătăţirea serviciilor de eficienţă energetică (EE) a Liceului „Ion Vatamanu”. Scopul proiectului este asigurarea elevilor şi personalul didactic al Liceului cu condiţii mai bune de învăţământ.

La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului Republicii Moldova, Delegaţiei UE în Republica Moldova, Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Agenţiei de Cooperarea Internaţională a Germaniei (GIZ), autorităţilor publice locale, companiilor de construcţii, locuitori ai municipiului Străşeni dar şi societatea civilă, inclusiv mass-media. 

Peter Michalko, Şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: „Astăzi facem primul pas către îmbunătăţirea condiţiilor de studiu şi de muncă pentru aproximativ 650 de elevi şi profesori de la liceul „Ion Vatamanu” din oraşul Străşeni. Mă bucur că, în acest fel, Uniunea Europeană contribuie o dată în plus la sporirea calităţii vieţii oamenilor din Republica Moldova. Eficienţa energetică, pe care Uniunea Europeană o promovează pe scară largă şi în acelaşi timp cu acţiuni concrete, înseamnă, înainte de toate, un mediu sănătos, care aduce beneficii tuturor; resurse şi bani economisiţi, care pot fi utilizaţi pentru investiţii şi dezvoltare, precum şi diminuarea dependenţei energetice a ţării şi a costurilor pentru oameni. Sunt încrezător că această iniţiativă a Uniunii Europene va continua să aducă rezultate şi în alte localităţi şi beneficii concrete pentru cetăţeni”.

Angela Ganninger, Ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova: „Eficienţa energetică este un sector cheie al Cooperării Germane pentru Dezvoltare. Protecţia mediului, protecţia climei şi economisirea resurselor sunt aspectele importante în acest context, inclusiv din considerente financiare. Proiectul de eficientizare energetică a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni a luat naştere în urma unui proces participativ de planificare regională şi de identificare a priorităţilor, susţinut de Uniunea Europeană şi Germania, în parteneriat cu structurile de dezvoltare regională locale şi GIZ Moldova. Lucrări de eficienţă energetică planificate în cadrul Liceului vor crea cu siguranţă un mediu mult mai bun pentru dezvoltarea şi creşterea generaţiilor de elevi, inclusiv vor contribui la un mediu de învăţământ mult favorabil”.

Dorin Andros, Secretar de stat, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului: „Proiectele focusate pe îmbunătăţirea nivelului serviciilor de aprovizionare cu apă, precum şi cele de eficientizare energetică au fost posibile cu suportul consistent al partenerilor de dezvoltare din UE şi prin implicarea activă a autorităţilor publice centrale şi locale. În acest context, din numele Guvernului Republicii Moldova ţin să exprim înalta gratitudine partenerilor externi pentru aceste proiecte, care au drept scop să îmbunătăţească standardele şi condiţiile de realizare a procesului de studiu pentru cei peste 650 elevi şi profesori ai acestui Liceu”.

Lucrările de construcţii în cadrul proiectului sus-menţionat vor include:

  • Renovarea acoperişului şi izolarea pereţilor exteriori a clădirii,
  • Înlocuirea geamurilor şi reabilitarea sistemului de încălzire interior,
  • Asigurarea cu apă caldă menajeră şi renovarea blocurilor sanitare interioare ale instituţiei.

Valoarea totală a proiectului privind „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni constituie 1,2 milioane Euro, dintre care 1,1 milioane Euro acordaţi de UE, şi 102 000 Euro – contribuţie locală. Numărul total de beneficiari sunt peste 650 de elevi, profesori şi angajaţi auxiliari ai Liceului.

Notă: Proiectul „Sporirea eficienţei energetice a Liceului „Ion Vatamanu” din municipiul Străşeni este finanţat de Uniunea Europeană. Acesta este implementat în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ Moldova), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM) şi sprijinit financiar de Guvernul German (BMZ).

Similare
RECOMANDĂRI