UE doreşte ca toate ambalajele din plastic să fie reciclabile până în 2030
Sursa foto:europarl.europa.eu Vizualizari:

UE doreşte ca toate ambalajele din plastic să fie reciclabile până în 2030

Materialele plastice ieftine şi durabile sunt utilizate pe scară largă, dar popularitatea lor în creştere a fost însoţită de cantităţi tot mai mari de deşeuri din plastic şi de gunoi marin, care afectează mediul şi sănătatea oamenilor. Deputaţii europeni iau deja în conisderare interzicerea anumitor materiale plastice de unică folosinţă.

În fiecare an, în UE sunt generate aproximativ 26 de milioane de tone de deşeuri din plastic. Mai puţin de 30% dintre acesta este reciclate, iar o parte sunt exportate în ţările din afara UE. Restul merge fie la gropile de gunoi, fie la incinerare, fie sfârşeşte în natură, inclusiv pe plaje sau în păduri, râuri şi mări.

În încercarea de a combate poluarea cu materiale plastice, Comisia Europeană a propus o strategie pentru materialele plastice cu scopul de a garanta că până în 2030 fiecare bucată de plastic poate fi refolosită sau reciclată, precum şi de a reduce consumul de materiale plastice de unică folosinţă şi utilizarea micro-plasticelor.

Eurodeputatul Mark Demesmaeker (Belgia, CRE) este deputatul responsabil de coordonarea strategiei în Parlament. Raportul său solicită interzicerea adăugării intenţionate de micro-plastice în produsele cosmetice, produsele de îngrijire personală, detergenţi şi produsele de curăţenie până în 2020 şi introducerea standardelor de calitate pentru materialele plastice reciclate. Dumnealui propune, de asemenea, ca fabricile să elibereze mai puţine micro-materiale plastice atunci când produc textile, pneuri, vopsea şi ţigări.

Deputaţii europeni au declarat că este timpul ca UE să acţioneze: „Până în prezent am exportat problemele noastre legate de deşeurile din plastic în ţări precum China, dar China a decis recent să interzică importurile de deşeuri din plastic din UE, astfel încât trebuie să acţionăm acum pentru a inova, trebuie să investim”, a spus domnul Demesmaeker.

Parlamentul va vota raportul joi, 13 septembrie.

În plus, deputaţii europeni dezbat, în prezent, o propunere de interzicere a anumitor materiale plastice de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile şi farfuriile, precum şi de a obliga companiile de ambalare a mărfurilor să contribuie la costurile de eliminare a deşeurilor din plastic. Votul în plen este programat pentru luna octombrie.

Similare
RECOMANDĂRI