Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un basarabean a ajuns în Cartea Recordurilor Guiness datorită pasiunii de colecţionar

început să strângă stilouri pe când era elev la şcoala primară, iar acum a ajuns la zeci de mii de exponate şi propriul muzeu. Petru Costin este un colecţionar din Republica Moldova care s-a făcut remarcat în întreaga lume.

A ajuns şi în Cartea Recordurilor Guinness pentru cea mai numeroasă colecţie de potcoave de pe planetă. Cu grijă şi pasiune, Petru Costin a adunat tot felul de obiecte vechi, unele de câteva secole, şi le-a adăpostit, pentru viitoarele generaţii, în muzeul său din Ialoveni. 

Petru Costin este economist de profesie şi angajat al Serviciului Vamal din Republica Moldova. Însă marea lui pasiune este să strângă şi să restaureze tot felul de obiecte vechi, care spun o poveste din trecut ce merită păstrată pentru viitor. A început cu câteva stilouri în clasele primare şi a continuat, an de an, să adune orice i s-a părut interesant, preţios sau pe cale de dispariţie. A umplut, astfel, câteva depozite. Unele colecţii puteau fi văzute doar la expoziţii internaţionale sau la el acasă. În 2013, însă, visul său a început să prindă contur după ce administraţia raionului Ialoveni şi Consiliul judeţean Alba Iulia, din România, l-au ajutat să amenajeze cladirea unei foste şcoli din Ialoveni, pe care să o transforme în muzeu. Acolo, Pentru Costin se mândreşte cu o galerie bogată de televizoare, aparate de radio şi aparate foto. Are peste 850 de modele, adunate din Franţa, Germania, România şi Republica Moldova.

PETRU COSTIN, colecţionar: „Obiectele acestea sunt din secolele trecut, cel mai vechi este din 1927. Pănă la sfârşitul secolului 19-lea, sunt şi din până la sfârşitul secolului 20.  Procurate din diferite depozite că cred că trebuiau să fie nimicite. ”

În muzeul său găsim şi telefoane vechi, care pot să cântărească şi câteva kilograme, spre deosebire de telefoanele inteligente din zilele noastre.

PETRU COSTIN, colecţionar:„ Un aparat numit secretara, avea şase linii , au fost pănă în 92 în funcţie.”

Iar dacă vine vorba de muzică, colecţionarul ne arată cu mândrie un gramofon care funcţionează perfect, în pofida zecilor de ani care au trecut peste el.

PETRU COSTIN, colecţionar: „Nişte obiecte care se foloseau şi la nunţi, puteai să dansezi cinci, zece minute. Acelaşi obiect care e aceeşi denumire Volga, tot aceeaşi uzina, insăşi pentru ţările străine se facea aurie, dar pentru sovietici mai simplu.”

O nouă galerie, o nouă tematică. Petru Costin a acordat o atenţie deosebită lumii militare. Câteva sute de uniforme crează o imagine aparte, asemeni unui câmp de luptă. Bărbatul spune că, pe viitor, un întreg etaj al muzeului va fi dedicat acestei colecţii.

PETRU COSTIN, colecţionar: „ În ultima vreme am intrat în respect faţă de ofiţeri că însăşi  ei mi le oferă  în colecţie, ca o mare colecţie din ţara. Unica uniformă în ţară cu beretă roşie a generalului VALERIE TROENCO, cavaler al ordinului, Stefan Cel Mare şi Sfânt. Dumnealui mi-o dăruit-o.”

Şi lumea cosmonauţilor este la loc de mare cinste în muzeul de la Ialoveni, unde pot fi admirate tot felul de costume şi obiecte care i-au însoţit pe exploratorii spaţiului.

Petru Costin mărturiseşte că nici nu mai ştie câte obiecte are în toate colecţiile lui. Dar promite că nu se va opri aici. Deocamdată, mai are de lucru la amenajarea muzeului de la Ialoveni şi abia aşteaptă ca autorităţile să decidă deschiderea acestei unice instituţii de cultură din Republica Moldova.  
Similare
RECOMANDĂRI