Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un basarabean a intrat din nou în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecţie de potcoave

Un colecţionar basarabean şi-a doborât propriul record şi a intrat din nou în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecţie de potcoave. În 2011, colonelul în rezervă Petru Costin, din Chişinău, a fost inclus în Guiness Book pentru că a adunat 3200 de potcoave, iar acum are de 4 ori mai multe.

Colecţionarul basarabean a încercat să înregistreze cel de-al doilea record şi în urmă cu un an, când avea 12 mii de potcoave. Comisia de la Guiness Book a fost extrem de riguroasă.

ETRU COSTIN, colecţionar: „ Am avut trei tentative. Prima, după cea din 2011 a fost pe 27 august, anul trecut, 12 mii de exponate am expus, însă acolo au fost câteva greşeli. Am repetat a doua oară, asta a fost pe 2 ianuarie curent, iar au fost greşeli."

 Colecţionarul Petru Costin nu s-a dat bătut şi a continuat să adune potcoave. Are tone de obiecte adică mai precis – 13 mii 855 de potcoave.

PETRU COSTIN, colecţionar: „Acum a fost  a treia oară – pe 4 iulie anul curent. Din partea dreaptă spre stânga au fost aruncate aceste 7 tone de potcoave- 13.855 de potcoave în 6 ore şi 48 de minute şi 11 secunde. Am pus-o ca Record mondial în faţa martorilor, specialiştilor independenţi în faţa unei camera video."

De această dată, efortul a fost răsplătit. Petru Costin a reuşit să-şi doboare propriul record şi a fost inclus, pentru a doua oară, în cartea Recordurilor Guiness pentru cea mai numeroasă colecţie de potcoave de pe planetă. Certificatul care confirmă succesul obţinut urmează să ajungă curând la Chişinău.

PETRU COSTIN, colecţionar: „De ce să nu arătăm tricolorul nostru iarăşi în Cartea Recordurilor Mondiale. Eu sunt mulţumit şi fericit că sunt acela care a bătut recordul acesta mondial ca colecţionar."

Cea mai veche potcoavă din colecţia lui Petru Costin datează din secolul al XIV-lea. Multe dintre obiectele de preţ adunate cu migală în zeci de ani vor fi expuse într-un muzeu personal din oraşul Ialoveni. Restul, le va dona pentru crearea unor sculpturi inedite în Chişinău şi Buzău, România.

PETRU COSTIN, colecţionar: „Am fost primit de către primarul oraşului Chişinău şi am discutat ca în Chişinău, undeva într-un parc să dea 10 pe 10 metri, unde aş expune o sculptură mare din potcoave, ori o potcoavă mare din potcoave. Şi a doua sculptură va fi la Buzău. Am fost invitat de primarul oraşului unde ne gândim să facem tot o sculptură din potcoave."

Petru Costin este unul dintre cei mai mari colecţionari din Republica Moldova. Colonelul în rezervă a adunat, timp de cinci decenii, zeci de mii de exponate, printre care obiecte medievale, uniforme militare, costume ale cosmonauţilor dar şi sute de obiecte din perioada sovietică.

Cu srijinul autorităţilor din raionul Ialoveni şi Consiliul judeţean Alba Iulia, din România, bărbatul şi-a amenajat un muzeu în clădirea unei foste şcoli. Deschiderea oficială va fi la sfârşitul lunii august. Chiar dacă nu e complet amenajată, Galeria Petru Costin are deja uşile deschise şi primeşte vizitatori din toată lumea.
Similare
RECOMANDĂRI