Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un cetăţean francez, cucerit de R. Moldova

În timp ce mulţi basarabeni merg peste hotare în căutarea unei vieţi mai îndestulate, sunt şi cetăţeni străini care aleg să locuiască în Republica Moldova pentru a trăi stilul de viaţă autentic de aici. E şi cazul unui francez, care în urmă cu 5 ani, s-a stabilit într-un sat de pe malul râului Nistru. Aici, duce un mod de viaţă tipic basarabean, iar de curând a restaurat căsuţa în care locuieşte păstrându-i, însă, stilul tradiţional.

„Bună ziua tuturor, eu sunt Fred, am 33 de ani şi acum 5 ani am decis să las totul pentru a mă stabili cu traiul în Moldova”.
Fred Gonnetan este un tâmplar francez, iar de 5 ani, Republica Moldova i-a devenit a doua casă. A ajuns aici la îndemnul unui prieten, iar ceea ce a găsit pe aceste ţinuturi l-a făcut să se îndrăgostească iremediabil de plaiurile noastre mioritice.

FRED GONNETAN: Republica Moldova este un paradis foarte subestimat. Aici, majoritatea oamenilor se descurcă singuri cum pot, pământul este fertil, iar anotimpurile se disting cu adevărat unele de altele. Toţi au grădini proprii, animale, beciurile sunt pline cu conserve. Şi ca bonus, oamenii sunt jovial. Ei ştiu să petreacă. La modul cel mai serios.

Francezul nu a stat mult pe gânduri şi şi-a cumpărat în satul Horodişte din raionul Rezina o casă care nu era bună de locuit.

FRED GONNETAN: Aşadar, eu chiar mi-am cumpărat casa cu 500 de euro. Este adevărat. Adică la preţul unui "Iphone" la mâna a doua. Îmi place mult această comparaţie. La acest preţ, casa era într-o stare proastă, aşa că am păstrat doar pereţii şi acoperişul.

Francezul povesteşte că a muncit cinci ani la restaurarea casei, pentru a-şi crea condiţii decente de trai. Dar a ţinut cu orice preţ să-i păstreze coloritul local.

FRED GONNETAN: În ceea ce priveşte casa, în general, mulţi m-au sfătuit să demolez totul şi să încep de la zero. Aşa este mult mai avantajos, pentru că este mult mai simplu, nu e prea scump, iar casa - mai trainică pe termen lung. Dar pentru mine acest lucru a fost inadmisibil, pentru că această casă are o istorie, are un suflet, şi am ţinut cu tot dinadinsul să păstrez acest caracter autentic şi tradiţional.

Fred a făcut aproape toate lucrările manual. A filmat întregul proces de restaurare şi a explicat la fiecare etapă a acestuia, cum aplică decorul tradiţional basarabean. Acum, filmuleţul poate fi văzut pe canalul său de youtube.

FRED GONNETAN: Pentru a mări holul de la intrare şi camera principală, am înlocuit uşa care era destul de mică cu un arc cu vârful plat. Lucrările de tâmplărie au fost făcute de vecinul meu. Tot el a făcut planul pentru bucătărie şi cele câteva rafturi de aici şi de acolo.

Fred şi-a dorit foarte mult să păstreze elementele tradiţionale şi specificul unei locuinţe basarabene, cum ar fi cuptorul pe care unii mai dorm şi acum.

FRED GONNETAN: Vechiul cuptor pe care se doarme a fost refăcut complet, pentru că era într-o stare deplorabilă, dar şi pentru că avea doar 1,60 de metri lungime. Există o mulţime de case de vânzare contra unor sume de 2000 sau 3000 de euro, dar adesea ele sunt în stare proastă. Şi trebuie să ridicaţi cu uşurinţă de 5 sau 10 ori preţul de achiziţie pentru a avea ceva locuibil. Iar când spun de ceva locuibil, nu mă refer la piscină şi sală de biliard. WC-ul se află încă în capătul curţii. Personal, cred că nu am depăşit suma de 15 mii de euro, în total.

În cei 5 ani de când locuieşte în Republica Moldova, Fred a devenit un gospodar basarabean veritabil. Francezul are în gospodărie animale şi păsări domestice, şi o grădină în care cultivă zarzavaturi. Tânărul spune că se bucură mult de traiul pe care-l duce în Republica Moldova, pentru că-i oferă libertate deplină şi un stil de viaţă autentic, ceea ce nu avea în Franţa.
 
Similare
RECOMANDĂRI