Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un copil de doar 2 ani şi opt luni a primit o nouă şansă la viaţă în urma unei intervenţii chirurgicale complicate

Un copil de doar 2 ani şi opt luni a primit o nouă şansă la viaţă în urma unei intervenţii chirurgicale complicate. Băiatul a primit un fragment de ficat de la mama sa iar operaţia de transplant a fost realizată cu succes, la Chişinău, de către o echipă condusă de către Vladislav Braşoveanu, şeful Secţiei de transplant hepatic de la Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti şi Adrian Hotineanu, şeful Catedrei Chirurgie de la Spitalul "Timofei Moşneaga". Acesta este primul transplant de succes realizat în Chişinău la un copil.

În urmă cu un an, medicii au stabilit că băiatul suferea de o boală care a dus la ceroză hepatică. Şansele de supravieţuire erau mici pentru că boala evolua agresiv şi, fără să stea pe gânduri, mama a decis să devină donator.

"Noi ambii am fost pregătiţi, am fost compatibili, dar medicii au decis ca sunt mai bună ca mama. O mama e gata să-şi dea şi viaţa pentru copil. Ficatul meu va fi regenerat complet in jumatate de an”, a spus mama copilului.

Copilul a fost salvat după operaţia de transplant făcută la Spitalul Clinic Republican Timofei Moşneaga din Chişinău.

ADRIAN HOTINEANU, şef Catedra Chirurgie, Spitalul Republican din Chişinău: „Ne-am pregătit pentru acest caz. Am vorbit cu colegii din România. Numai din România au venit 7 persoane. a venit dul Braşovenau cu echipa lui, doctorul Zamfirescu- microchirurg. Şi echipa noastră foarte mare. cel puţin 40 de persoane. A decurs fără întrebări, nu a fost ceva critic. avem pacienţi gravi cu hemoragii dar aici a mers destul de bine”.

Operaţia a durat peste 8 ore şi a fost un succes medical. Acum urmează o perioadă îndelungată de recuperare.

VERA DOGOTARI, şef, Secţia Terapie Intensivă: „Copilul este bine. Subiectiv şi părinţii il văd mult mai bine. Nu a pierdut în greutate, mănâncă. Se lucrează post individual caci este vorba de transplant hepatic. trebuie să fie sterilitate maximă. Am fost nevoiti să suplinim personalul ca să fie o asistentă permanent cu ei”.

„Suntem optimişti şi sperăm la bine. el deja este un luptător şi erou pentru noi, speram mulţi ani înainte, să alerge”, a spus mama copilului.

Este cea de-a doua operaţie de transplant hepatic la copii realizată la Chişinău. Din păcate, primul copil transplantat a decedat la zece zile după operaţie. În total, în Republica Moldova trăiesc acum 103 pacienţi cu transplant hepatic, dintre care 9 sunt copii. Opt dintre aceştia au fost operaţi în străinătate.
Similare
RECOMANDĂRI