Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un cultivator obţine o producţie mai bună de legume datorită sistemului de irigaţie modern

Producţii impresionante de legume, datorită echipamentelor performante şi a unui sistem de irigaţie bine pus la punct. Ghenadie Zmeu deţine 17 hectare de teren, în localitatea Roşcani din raionul Anenii Noi. Acolo găsim, din primăvară şi până toamna târziu, cartofi, ceapă, sfeclă, morcov, varză şi ridichie neagră. Datorită unui grant obţinut de la USAID, bărbatul şi-a procurat o semănătoare de precizie, care ii este de mare ajutor.

Aşa arată culturile lui Ghenadie Zmeu - un verde intens în mijloc de octombrie. Datorită sistemului de irigatie modern, pe care agricultorul îl are de aproape cinci ani, producţia de legume s-a îmbunătăţit simţitor.
 
Ghenadie Zmeu, agricultor: „Dacă noi înainte la sfeclă căpătam în jur de 40 de tone, acum în jur de 70/80 de tone căpătăm la hectar. La morcov tot aşa 20-30, morcovul astăzi căpătăm 50-70 de tone.”
 
Agricultorul îşi vinde marfa în magazinele din Republica Moldova. El spune că piaţa caută legume eco si cu aspect frumos.
 
Ghenadie Zmeu, agricultor: „Datorită sistemului nou de irigare vedeţi că sfecla este mai uniformă, este cu un aspect mai frumos şi de aceiaşi mărime.”

Ghenadie începe irigarea terenurilor agricole din martie şi nu se opreşte până în octoctombrie.
 
„Dacă e mai puţin ploios sau mai secetos adică folosim undeva 50 de mii de cuburi de apă, asta dacă ne exprimăm în bani undeva 180-200 de mii achităm.”
 
Agricultorul spune că datorită semănătoarei de precizie pe care a procurat-o cu sprijinul USAID, va face economie la semănaturi. Mai mult, dispozitivul îi va oferi posibilitatea să cultive seminţele la aceeaşi distanţă una de alta, ceea ce va creşte productivitatea.
 
„Această semănătoare dă posibilitatea să introducem îngăşeminte în sol, să introducem regent pentru diferite boli. Dacă cu acelea sovietice noi semănam la ceapă undeva 8 kg de ceapă, în prezent semănăm 4/5 kg.”
 
„De pe unele terenuri agricultorul strânge două roade. De aici spre exemplu vara a recoltat 40 de tone de cartof de pe un hectar, acum însă a plantat ridichie neagră şi se aşteaptă la o roadă tot de 40 tone.”

„El a fost selectat şi respectiv i-au fost subvenţionate 40 de procente din costul echipamentului. Venim în suportul asociaţiilor şi utilizatorilor de poamă şi a producătorilor agricoli pentru sporirea şi majorarea suprafeţelor irigate.”
 
Reabilitarea sistemelor de irigaţie a produs schimbări şi pe piaţa funciară. Un hectar de teren agricol în această zonă costă acum între 50 şi 75 de mii de lei. Anterior se vindea cu aproximativ 5.000 de lei.
Similare
RECOMANDĂRI