Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un cuplu din Republica Moldova vrea să sădească o pădure cu banii primiţi cadou de ziua nunţii

Un cuplu din Republica Moldova şi-a făcut un cadou inedit de Ziua Nunţii. Cu banii donaţi de oaspeţii veniţi la petrecerea organizată cu prilejul căsătoriei, vor impaduri un hectar de teren. Îndrăgostiţi de natură, tinerii vor să contribuie în acest fel la îmbunătăţirea mediului ambiant şi speră că gestul lor va fi motiv de inspiraţie pentru mai multă lume.

Basarabeanca Larisa şi englezul Jamie s-au cunoscut în urmă cu cinci ani. Recent au hotărât să se căsătorească, iar nunta şi-au sărbătorit-o la o vinărie din Republica Moldova. Pentru că a fost o petrecere atipică, la care au fost respectate totuşi unele tradiţii locale, şi darul de nuntă a fost mai puţin obişnuit. Tânăra familie a renunţat să primească de la oaspeţi electrocasnice, mobilă sau covoare, aşa cum se obişnuieşte.

LARISA MIDONI: „Nu ne-am dorit să adunăm cadouri şi bani de la invitaţi şi am anunţat invitaţii despre intenţiile noastre. Reacţiile au fost de nedumerire. Invitaţii au cerut mai multă claritate, cum putem să facem o nuntă fără cadouri şi bani. Sora mea a venit cu ideea ca să chemăm invitaţii la o donaţie pentru contribuţia la împădurirea din Moldova.”

Aşa că invitaţii la nuntă au lăsat bani într-o cutie pe care scria "Donaţii pentru copaci". Cu banii donaţi va fi împădurit un hectar de teren.

JAMIE INGRAM: „Am vrut ca orice sumă de bani adunată la nuntă, să o redirecţionăm în acţiuni de caritate cu care avem o conectare deplină. Moldova are un loc special în inima mea.  Aşa cumam mai zis, Moldova este o ţară frumoasă. Sperăm ca astfel de proiecte să ia amploare în cât mai multe zone frumoase şi oamenii să se bucure.”

Plantarea ar urma să înceapă în lunile noiembrie-decembrie în apropierea satului Vărzăreşti, din raionul Nisporeni, în jurul izvoarelor râului Lăpuşniţa.

SINCRON LARISA MIDONI: „Locul a fost identificat ca unul care va beneficia foarte mult de o împădurire. Acolo izvorăsc mai multe râuri şi este un teren care se consideră degradat. Suprafaţa va fi de până la un hectar, nu se ştie exact numărul de copaci, pentru că depinde şi de relief, şi de condiţii. Vorbim acum de în jur de 350 de copaci, avem un buget de 35 de mii de lei.”

Pentru a-şi pune ideea în practică, cuplul a apelat la o asociaţie specializată care va planta copacii. Tinerii locuiesc în Marea Britanie şi vor să revină în Republica Moldova când va începe împădurirea terenului.

ALEXANDRU SAINSUS, fondatorul Asociaţiei Arboretum: „În situaţia în acre ne aflăm noi ca ţară, cred că ne trebuie mii de astfel de acţiuni, în fiecare localitate, ca să îmbunătăţim situaţia, pentru că problema cu pădurile este foarte gravă. Republica Moldova este cea mai despădurită ţară din Europa.”

Mari iubitori şi exploratori ai naturii, Larisa şi Jamie sunt conştienţi de consecinţele grave ale defrişărilor şi speră că gestul lor va fi urmat de cei care vor să îmbunătăţească starea mediului înconjurător.

SINCRON LARISA MIDONI: „Suntem cred că majoritatea informaţi despre schimbările climatice şi de intenţiile mondiale de a reduce emisiile şi nivelul de CO2. Şi plantarea pădurilor este una dintre cele mai eficiente şi ieftine metode din informaţiile pe care le deţin. Noi investim în proiecte similar nu doar în Moldova.

În Republica Moldova, rata de împădurire este de 12 la sută, comparativ cu cea europeană - de 37 de procente. Potrivit experţilor, pentru un ecosistem echilibrat, trebuie împădurit 20 la sută din teritoriul Republicii Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI