Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un grup de locuitori din Bălţi cer în instant întoarcerea unui parc în posesia municipalităţii

Vor parcul înapoi! Este solicitarea unor locuitori ai municipiului Bălţi, care bat pragurile instanţelor de judecată pentru a cere anularea mai multor decizii ale Consiliului Municipal Bălţi, inclusiv a celei privin vânzarea ilegală a unor terenuri din parcul Andrieş.

De mai bine de cinci ani, Nicolae Usatîi, însoţit de mai muţi locuitori ai municipiului Bălţi, aşteaptă un răspuns din partea instanţelor de judecată, dar fără rezultat. Ei vor ca terenurile din parc, despre care spun că au fost vândute ilegal, să fie întoarse municipalităţii.

NICOLAE USATÎI, locuitor al municipiului Bălţi: Unde e justiţia în ţara noastră? De unde vine acest drept de a împărţi teritoriul ce aparţine tuturor locuitorilor oraşului?

La începutul anilor 2000, Consiliul municipal Bălţi a permis privatizarea mai multor terenuri din parcul Andrieş. Ulterior, noii proprietari au construit aici spaţii coperciale, iar în consecinţă, locuitorii oraşului au fost privaţi de grădina publică, în care erau amenajate inclusiv zone pentru copii şi alei.

DIANA GROSU, preşedintele Asociaţiei pentru Drepturile Omului Lex XXI: Este vorba de teren ocrotit de stat si legea clar interzice vanuzarea unor asemenea. In plus, lipseste avizul ministerului Culturii. Este clar, dar nu stiu de ce se tergiverseaza atat.

MAXIM BURDUJA, activist civic: Vreau ca parcurile sa fie parcuri si sa nu se faca piete. In plus, trebuie puse la respect autoritatile sa se ghideze de legi. A fost incalcat, sa le intoarca cetatenilor.

TATIANA, locuitor al municipiului Bălţi: Când eram studentă, mergeam acolo să mănânc o îngheţată. Acum ce avem? Este alcool, ţigări şi atât. Aş vrea mult şi sper că se va face dreptate, iar parcul va fi ca pe vremuri.
La rândul lor, autorităţile locale spun că tranzacţia a fost legală.

OLEG LEAHU, specialist principal, Direcţia Juridică, Primăria municipiului Bălţi: Când a avut lco instrainare, teritoriul nu avea statut juridic, nu era înregistrat şi respectiv, proprietarii au solicitat privatizarea terenului aferent.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc în luna ianuarie. Parcul Andrieş, din centrul municipiului este una dintre cele mai mari şi vechi grădini publice din Bălţi. Acesta a fost amenajat la mijlocul secolului al nouăsprezecelea şi a purtat denumirea Grădina Publică Regina Maria.
Similare
RECOMANDĂRI