Un laborator de testare a ADN-ului a fost inaugurat la Centrul de Medicină Legală
Sursa foto:msmps.gov.md Vizualizari:

Un laborator de testare a ADN-ului a fost inaugurat la Centrul de Medicină Legală

Un laborator în care vor fi efectuate investigaţii molecular-genetice – pentru stabilirea paternităţii, identificarea suspecţilor în baza probelor ADN, identificarea victimelor crimelor sau a catastrofelor – a fost lansat la Centrul de Medicină Legală. Expertiza ADN va fi efectuată atât la solicitarea structurilor de drept, cât şi la cererea persoanelor fizice.

Fiecare ordonator va achita individual şi integral serviciul, transmite IPN.

Laboratorul va începe propriu-zis să presteze servicii după ce îşi va seta şi calibra aparatajul şi îşi va instrui personalul. Estimativ, se va întâmpla în cel mult un an. Laboratorul urmează să obţină acreditare internaţională, aşa ca investigaţiile efectuate să fie valide în orice instanţă, în orice stat.

Ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Svetlana Cebotari, a remarcat că Moldova avea nevoie de un astfel de laborator pentru a se conforma standardelor internaţionale şi a face expertize veridice, atât în interesul sistemului judiciar, cât şi al populaţiei.

Directorul Centrului de Medicină Legală, Valeri Savciuc, a spus că Moldova era singurul stat din CSI care nu dispunea de un astfel de laborator. Organele de drept erau nevoite să apeleze la serviciile laboratoarelor de peste hotarele ţării şi să cheltuie bani grei. Utilajul din laboratorul de la Chişinău are recunoaştere internaţională. Un astfel aparataj este instalat şi la Biroul Federal de Investigaţii din SUA, şi la Serviciul Federal de Securitate din Federaţia Rusă.

Pentru dotarea laboratorului, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a alocat circa 9,3 milioane de lei.

Similare
RECOMANDĂRI