Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un medic din Făleşti îşi împarte timpul între tratarea copiilor şi cursele de alergat

Un tânăr medic rezident, din Făleşti, îşi împarte timpul între tratarea copiilor suspecţi de COVID-19 şi cursele de alergat. El spune că sportul îl ajută să-şi menţină echilibrul fizic şi moral în această perioadă, în care pandemia i-a forţat pe angajaţii din sistemul medical să lupte cu un inamic invizibil.

COVID-19 nu cruţă pe nimeni. O ştie prea bine medicul rezident Iurie Noroc. El tratează copiii de la  Spitalul Valentin Ignatenco.

IURIE NOROC medic rezident: Este destul de dificil pentru ca sa incerci sa ii explici unui copilas, de ce esti imbracat in acele combinizoane de protectie este cu mult mai greu decat unui matur. Copilasii devin mai emotionale,

Plang, se sperie, va dati seama acea imagine de combinzon si ochelari.

De la începutul pandemiei, în Republica Moldova, peste 6 mii de copii s-au infectat cu virusul Sars-Cov 2. Din nefericire,  numărul cazurilor este în creştere.

IURIE NOROC, medic resident: Vin destul de multi, pe garda pot sa fie si 40 si 50 de copii suspecti cu covid. Aceleaşi simptome ca la mature. Mai mult de manifesta prin febra si ceea ce tine de afectarea pulmonara, sunt copilasi care au si afectare abdominală, dureri, scaunde diareece.

Tratamentul este acelaşi ca la pacienţii maturi şi durează până la 14 zile. Din fericire, la spital la el nu au fost aduşi copii în stare gravă. Acest lucru îl menţine optimist şi îi dă forţă pe mai departe. La fel ca sportul, care i-a modelat nu doar corpul, ci şi caracterul.

IURIE NOROC medic rezident: Pe langa faptul ca profesia pe care am ales-o mi-a facut sa-mi modific caracterul si sa fiu un pic mai rece si mai dur, la fel si alergatul este un sport si un refugiu pu mine.
musca. Cel mai mult de fapt moral m-a modelat.

Cursele de distanţe lungi le-a început în urmă cu 4 ani, când era la studii în România.

IURIE NOROC medic resident: Primul semimaraton va rămâne unic în felul său pentru că nu ştiam nici măcar la ce cursa mă bag să alerg, era vorba de un campionat european. Şi a fost ceva unical pentru mine pentru că vedeam lângă mine, doar la linia de start vedeam pe acei kenyenii, etiopeni, mai mult nu am reuşit să îi văd.

Medicul a participat la 12 maratoane naţionale şi internaţionale. Numai în acest an a alergat aproape 2000 de km - distanţa dintre Republica Moldova şi Italia.

Ultima provocare a fost cursa de 75 km, organizată cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la fondarea Universităţîi de Medicină.

IURIE NOROC medic rezident: Iniţial a fost foarte frumos, dar ultimii 25 de km cred că au fost că destinul universităţii în primii 25 de ani de la fondare 1945, a fost cam greu.
După 75 de km cum te simţeai? -Perfect, a două zi am alergat 15.

Medicul maratonist ţinteşte mai sus. Vrea să alerge 130 de km, iar cursa a numit-o simbolic  "kilometrul zero".

IURIE NOROC medic rezident: Să-l dedic atât tuturor celor care au plecat de la locul de baştină, cât şi diasporei  care sunt peste hotare.

Pasiunea pentru alergat i-a dezvoltat şi simţul umorului.

Medicul are multe planuri dar, în primul rând, şi îşi doreşte o carieră de succes în folosul pacienţilor săi.
 
Similare
RECOMANDĂRI