Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un nou proiect finanţat de UN Women şi guvernul Suediei cu o sută de mii de dolari încurajează femeile din R. Moldova să dezvolte afaceri

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii a lansat un nou proiect pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din Republica Moldova. Proiectul e finanţat de UN Women şi guvernul Suediei cu o sută de mii de dolari.

Proiectul va încuraja în special femeile din zonele rurale şi din grupurile vulnerabile, să lanseze şi să dezvolte afaceri. Ele vor mai fi instruite cum să înfrunte problemele economice apărute în perioada pandemiei.

Excelenaţa Sa KATARINA FRIED, ambasadorul Suediei în Republica Moldova: „S-a simţit impactul pandemiei asupra economiei şi a carierelor femeilor, în special femeile angajate şi femeile antreprenoare au fost afectate de pandemie. Printre industriile cele mai afectate au fost HORECA, tursimul, industria uşoară, fashion.”

IULIA COSTIN, director, ODIMM: „În anul 2019, rata de ocupare a femeilor a cosntituit 36%, în comparaţie cu rata demeie de ocupare a bărbaţilor de 44%. Diferenţa se datorează în special la doi factori- număr sporit de femei pensionare, pe care îl avem faţă de bărbaţi şi dedicarea activităţilor casnice.”

Autorii proiectului vor organiza cursuri de instruire pentru 700 de femei care vor să-şi dezvolte abilităţile în domeniul afacerilor sau să cunoască mai bine domeniul pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit.

DOMINIKA STOJANOSKA, director regional UN Women: „Deşi situaţia s-a îmbunătăţit în ultimii ani, încă observăm că participarea femeilor în conducerea companiilor este sub 34% şi majoritatea sunt businessuri mici.”

Alte 100 de femei vor învăţa cum să-şi deschidă afaceri şi cum să le gestioneze eficient. Va fi creată şi o platformă digitală interactivă care le va ajuta să-şi găsească parteneri de afaceri.

SILVIA CANGEA, coordonatoare de proiect, ODIM: „Această platformă este inovativă şi este destinată tuturor antreprenoarelor. Şi are drept scop de a stabili conexiuni în comunitatea de afaceri  şi de a identifica parteneri regionali.”

SERGIU GAIBU, ministrul economiei: „Femeile sunt mai responsabile şi este nevoie într-o economie sustenabilă de o mare responsabilitate. Trebuie să creştem procentul femeilor în afaceri, pe domeniile pe care dumnealor şi le aleg şi doresc să activeze.”

Proiectul va fi implementat timp de un an şi are un buget total de 100 de mii de dolari, bani oferiţi de guvernul Suediei şi UN Women.
Similare
RECOMANDĂRI