Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un sistem modern de încălzire pe biomasă a fost instalat la grădiniţa din Horeşti

La grădiniţa din Horeşti a fost instalat un sistem termic pe bază de biomasă, cu sprijinul Uniunii Europene. Grantul are valoarea de peste 60 de mii de euro şi permite trecerea la energie curată.

Fostul sistem de încălzire din grădiniţă era vechi şi avea o capacitate redusă. Iarna, în săli nu erau mai mult de 16 grade Celsius, iar administraţia grădiniţei era nevoită să conecteze reşouri electrice. Datorită tehnologiilor de ultimă oră instalate acum, peste 230 de copii şi circa 30 de angajaţi vor avea căldură suficientă pe bază de biomasă.

Investiţiile europene au fost utilizate pentru a construi o clădire pentru centrala termică şi pentru achiziţionarea şi instalarea a două cazane. În plus au mai fost cumpărate şase colectoare solare.

Pentru încălzire sunt utilizate brichete speciale, ecologice, produse din resturi de lemn. O tonă de combustibil costă în jur de 3000 de lei.

Părinţii sunt mulţumiţi că micuţii vor avea confortul necesar.

Căldura pe bază de biomasă va ajunge în grădiniţa din Horeşti odată cu începerea sezonului de încălzire. Apa caldă de la instalaţiile solare curge deja în robinete de câteva săptămâni. Investiţia de la grădiniţă este a doua etapă a Proiectului Energie şi Biomasă, cu un buget total de peste 9 milioane de euro. Banii sunt acordaţi de Uniunea Europeană şi proiectul este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
Similare
RECOMANDĂRI