Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Unele instituţii de învăţământ din Chişinău vor intra în noul an şcolar cu reparaţiile neterminate

Grădiniţele, şcolile şi liceele din Chişinău sunt pregătite în proporţie de 99% pentru începerea noului an şcolar. Totuşi, la 1 septembrie unii elevi vor păşi în şcoli unde reparaţiile nu vor fi încheiate. Anunţul a fost făcut de şeful Direcţiei Educaţie, Rodica Guţu.

Pe de o parte, licitaţiile privind contractarea unui agent economic pentru realizarea lucrărilor au fost tergiversate, iar de cealaltă parte reparaţiile au început cu întârziere din cauza examanelor de bacaluareat. Acestea sunt doar câteva dintre explicaţiile responsabililor pentru aceasta situatie. Dar nici graba nu este o rezolvare.
 
„Noi nu vrem să insistăm să fie pregătite lucrările pentru că în acest caz nu va fi calitativ. Dacă va rămâne un bloc sanitar nereparat asta nu va bulversa activitatea instituţiilor”, spune Rodica Guţu. 
 
Primarul interimar a cerut monitorizarea acelor instituţii educaţionale unde nu se vor incheia reparaţiile pana pe 1 septembrie. Adrian Talmaci a venit şi cu solicitarea de a se identifica acele şcoli şi grădiniţe în care se va interveni capital în anul 2020.
 
„Deja să începem întocmirea obiectivelor care urmează a fi reparate în mod prioritar pentru anul viitor având în vedere că la noi sunt multe sesizări din partea părinţilor”, a spus Adrian Talmaci, primarul interimar al Chişinăului.

Nici în acest an şcolar nu vom păşi fără o lipsă de educatori, dădace şi bucătari în instituţiile de învăţământ. Sunt vacante peste o mie de locuri, dintre care 600 pentru cadre didactice. Necesitatea de angajaţi este mai mare pentru ca în acest an şcolar vor fi deschise trei grădiniţe noi.
 
În instituţia 112 deja s-au adresat educatori care vor să lucreze pentru presupun că atunci când edificiul este atractiv e firesc că angajaţii vor să lucreze. În Grădiniţele 166 şi 198 încă nu avem directori”, mai spune Guţu. 
 
Pregătirile sunt pe ultima sută de metri şi la combinatele şcolare de alimentaţie. Problemele sunt, însă, exact cele care au fost şi in anii trecuţi.
 
În acest an, pentru toate tipurile de reparaţii la cele 252 de instituţii de învăţământ din Chişinău s-au alocat 695 de milioane de lei, cu 17 milioane mai mult decat anul trecut.
Similare
RECOMANDĂRI