UNFPA şi Guvernul SUA au livrat spitalelor din R. Moldova un lot de zece tone cu truse medicale în domeniul obstetricii şi ginecologiei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

UNFPA şi Guvernul SUA au livrat spitalelor din R. Moldova un lot de zece tone cu truse medicale în domeniul obstetricii şi ginecologiei

UNFPA Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite a livrat Republicii Moldova un lot de asistenţă medicală umanitară de peste zece tone pentru a oferi populaţiei refugiate servicii medicale de calitate în domeniul sănătăţii sexuale şi reproductive.

Trusele medicale conţin medicamente, dispozitive şi consumabile necesare pentru acordarea pachetului iniţial minim de servicii de sănătate sexuală şi reproductivă în orice situaţie de criză, inclusiv şi truse specializate ce vor fi utilizate pentru managementul clinic al cazurilor de viol.

Cu ajutorul acestor echipamente, atât populaţia refugiată, cât şi populaţia Republicii Moldova, va beneficia de îngrijire medicală de calitate în timpul sarcinii şi naşterii, planificării familiale, onco-ginecologie, tratamentul infecţiilor sexual-transmisibile, precum şi asistenţă specializată în cazuri de viol.

 „Mulţumesc din suflet tuturor celor care ne ajută să trecem prin aceste timpuri destul de grele. A fost o perioadă pandemică în care nu ştiu dacă ne-am fi descurcat fără suportul oferit de partenerii internaţionali. În contextul crizei refugiaţilor, ne-am asumat responsabilitatea să acordăm asistenţă medicală tuturor persoanelor care au nevoie de aceasta, inclusiv femeilor însărcinate. Astfel, până la moment avem înregistrate 80 de naşteri în rândul femeilor refugiate din Ucraina, care au beneficiat de asistenţă medicală absolut gratuită. Ajutorul oferit de Fondul ONU pentru Populaţie va fortifica capacităţile actuale pentru toate maternităţile din Republica Moldova, iar acest gest de solidaritate ne demonstrează încă o dată că doar împreună putem fi mai puternici şi putem face faţă tuturor provocărilor” a menţionat ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco.

Trusele medicale vor fi distribuite către toate spitalele raionale din ţară şi în reţeaua celor 41 de Centre de sănătate prietenoase tinerilor Youth Klinic. Aceste consumabile vor acoperi necesităţile de servicii de sănătate a reproducerii pentru 450 000 de persoane. UNFPA va instrui specialiştii medicali să utilizeze aceste echipamente medicale, în special în intervenţiile legate de viol şi violenţa în bază de gen.

“UNFPA se află în teren pentru a sprijini sistemul public de sănătate pentru a asigura drepturile şi sănătatea persoanelor afectate de război,” a spus Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova.

“Suntem recunoscători partenerilor noştri – Guvernul Statelor Unite – care au răspuns la actuală criză şi s-au alăturat misiunii UNFPA de a ajuta toate femeile să nască în siguranţă şi să fie protejate de violenţă – lucruri esenţiale, care nu pot fi omise pe timp de criză.”

Pe lângă trusele medicale de sănătate sexuală şi reproductivă care salvează vieţi, UNFPA acoperă toate cheltuielile legate de prestarea acestor servicii medicale pentru persoanele refugiate. Astfel, graţie unui parteneriat dintre UNFPA şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), toate femeile gravide, adulţii şi tinerii refugiaţi beneficiază gratuit de îngrijire antenatală, postnatală, naştere, inclusiv cezariană, contraceptive, testul citologic, tratamentul infecţiilor cu transmitere sexuală şi alte servicii de sănătate a reproducerii.

Potrivit estimărilor UNFPA, circa 25 000 de persoane refugiate care se află în Republica Moldova sunt de vârstă reproductivă. Printre acestea, 1 700 de femei sunt însărcinate, iar aproape 600 urmează să nască în următoarele trei luni.

Similare
RECOMANDĂRI